Справи колишнього харківського нардепа Дмитра Святаша розслідуватимуть за його відсутності

Підозрюваний втік до Росії та не з'являється до суду.

Шевченківський районний суд Києва дозволив проводити спеціальне досудове розслідування відносно екснардепа Дмитра Святаша без його присутності.

Колишнього народного депутата від «Партії регіонів» підозрюють відразу в чотирьох кримінальних правопорушеннях:  

  • шахрайстві, вчиненому в особливо великих розмірах або організованою групою (ч. 4 ст. 190); 
  • у легалізації майна, одержаного злочинним шляхом (ч. 3 ст. 209); 
  • в організації підроблення документів та використання підробок (ч. 3 ст. 27 ч. 3, 4 ст. 358);
  • у вчиненні публічних закликів з метою зміни меж території або державного кордону України (ч. 1 ст. 110).

За даними слідства, після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну Дмитро Святаш виступав на підтримку Росії та виправдовував захоплення частини східних і південних районів України. У серпні він опублікував на своїй сторінці у соцмережі пропагандистський пост із закликом отримувати російські паспорти.

Заступника міністра інфраструктури Мустафа Найєм заявив, що Святаша у Росії готували на посаду так званого гауляйтера Харківської області. 

Від початку війни колишній регіонал виїхав до Росії та жодного разу не з’явився за вимогою до слідчого, прокурора та суду.

«Встановлено, що Святаш Д. В. перебуває за межами території України,  разом з тим точне його місцезнаходження невідоме. Вказані обставини свідчать про факт переховування підозрюваного від органів слідства з метою ухилення від кримінальної відповідальності», — йдеться в постанові.

Суд дозволив проводити спеціальне досудове розслідування — за відсутності підозрюваного.

Дмитро Святаш народився у 1971 році в Харкові, вперше обрався до Верховної Ради як мажоритарник у 2002 році, в 2004-му став довіреною особою Віктора Януковича. Відтоді ще чотири рази обирався до парламенту від виборчого округу № 170 (колишній Московський район міста Харкова). 

Джерело

Новости Украины