Стартувала деклараційна компанія

Головне управління ДПС у Донецькій області інформує, що з 1 січня 2023 року стартувала кампанія декларування громадянами доходів, одержаних протягом 2022 року.

Хто повинен надавати? — громадяни, які не мають статусу фізичної особи – підприємця, але отримали у звітному році певні види доходів, що підлягають обов’язковому декларуванню; — фізичні особи – підприємці на загальній системі оподаткування; — фізичні особи, що провадять незалежну професійну діяльність.

Термін подання – до 1 травня 2023 року! Увага, для фізичних осіб – підприємців строк звітування до 9 лютого (пп. 49.18.5 п. 49.18 ст. 49 Податкового кодексу України) скасували. Форма декларації затверджена наказом Міністерства фінансів України від 02.10.2015 № 859 (у редакції наказу Міністерства фінансів України від 17.05.2022 № 143).

Коли декларація подається обов’язково?

Відповідно до норм розділу IV Податкового кодексу України обов’язок щодо подання декларації у платників податків виникає при отриманні: — доходів від податкових агентів, які не підлягали оподаткуванню при виплаті, але які не звільнені від оподаткування. До таких доходів відносяться, зокрема списані суми заборгованості, за якими минув строк позивної давності; списаний борг за самостійним рішенням кредитора до закінчення строку позовної давності; нецільова благодійна допомога, розмір якої перевищив у 2022 році 3470 грн.; дохід від операцій з цінними паперами, деривативами, корпоративними правами тощо); — доходів від особи, яка не є податковим агентом (тобто від інших фізичних осіб, які не зареєстровані як самозайняті особи). До таких доходів відносяться, зокрема доходи від надання в оренду рухомого або нерухомого майна іншим фізичним особам, спадщина або подарунок від осіб, що не є членами сім’ї першого чи другого ступенів споріднення, тощо); — іноземних доходів; — доходів від проведення підприємницької діяльності фізичними особами – підприємцями (крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування). Важливо! У разі якщо фізична особа – підприємець (крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування) отримує інші доходи, ніж від провадження підприємницької діяльності, такі доходи з джерел їх походження з України та іноземні доходи зазначаються в річній податковій декларації; — доходів від проведення незалежної професійної діяльності особами, які провадять незалежну професійну діяльність.

У разі отримання вищезазначених доходів платники податку – фізичні особи зобов’язані самостійно обчислити суми податку на доходи фізичних осіб та військового збору, що підлягають сплаті до бюджету за результатами звітного податкового року шляхом подання до податкового органу податкової декларації. Головне управління ДПС у Донецькій області закликає громадян своєчасно виконати свій конституційний та податковий обов’язок з метою підтримки держави, її фінансової безпеки та обороноздат

Джерело

Новости Украины