Сторічний буковинський кептар став першою покупкою для проєкту «Спільний спадок»

За інформацією: Суспільне Чернівці.

Кептар із Кіцманщини. Спільний спадок

Сторічний буковинський кептар із Кіцманщини на Буковині став першою покупкою для проєкту з поповнення музейних колекцій "Спільний спадок". Кептар купили за гроші благодійників, які надсилали на краудфандингову платформу.

Про це йдеться на сайті проєкту "Спільний спадок".

Цурканка, яку ще називають "кептар" або "мунтян", походить із села Шишківці Ставчанської громади. Цю річ виготовили у першій половині ХХ століття.

Спільний спадок Це частина буковинського строю, подовжений безрукавний одяг, який носили поверх сорочки. Кептар створили з овечої шкіри, він пошитий та вишитий вручну лляними та вовняними нитками, оздоблений аплікацією.

Кептар купили за понад дві з половиною тисячі гривень в Іванни Бондар, котра збирає для себе та для продажу речі із Тернопільщини, Покуття й Буковини. Від продавчині й дізналися, звідки походить кептар.

Куратори проєкту, обираючи речі для купівлі, відштовхуються від потреб Музею Івана Гончара щодо поповнення фондової збірки, розповіла у коментарі Суспільному кураторка та ініціаторка проєкту Аліна Божнюк. У колекції музею є лише один зразок цурканки. Оскільки кожен такий зразок є унікальним за оздобленням, то буковинський кептар став логічним доповненням колекції музею.

"До нашої перемоги музей зачинено, а вся фондова збірка перенесена до безпечного місця, тому поки що ці речі не можна побачити в музейній залі. Втім, можливо, речі зможуть взяти участь в інших виставках трохи згодом", — каже Аліна Божнюк.

Придбані у межах проєкту речі відразу оцифровують. Їхні фото у високій якості можна побачити на сайті ініціативи за посиланням.

"Також музей включив до списку майбутніх купівель повний комплекс чоловічого вбрання, сальби (прикраса), унікальні елементи жіночого строю, а також буковинські ікони, що декоровані тюльпанами і церквами, й буковинські ікони на склі. Також ми шукаємо дитячі сорочки, предмети народного побуту й обрядові атрибути з усіх регіонів України, в тому числі з Буковини", — каже Аліна Божнюк.

Стрій Кіцманського району на світлині з історико-етнографічного альбому Івана Гончара «Україна й українці». Facebook: Музей Івана Гончара

Проєкт "Спільний спадок" має на меті зберегти старі речі побуту, одягу та мистецтва. Ці речі викуповують у власників та колекціонерів, а потім вони стануть частиною колекції музею Івана Гончара у Києві. Гроші для купівлі речей може пожертвувати кожен охочий, підписавшись на Patreon проєкту.

Що відомо

  • Національний центр народної культури «Музей Івана Гончара» — культурно-освітній заклад, заснований у 1993 році на базі приватної колекції етнографа та митця Івана Гончара.

Новости Украины