Страх самотності, що з’являється під час війни. Що з цим робити: поради вінницької психологині

За інформацією: Суспільне Вінниця.

Ілюстративне фото: pexels.com

Війна збільшила в тисячі разів відчуття небезпеки. Українці все частіше переживають страхи, в тому числі страх самотності. Він з'являється через те, що не в усіх є можливість бути поруч біля своїх рідних та близьких людей. Як подолати страх небезпеки Суспільному розповіла вінницька психологиня Тетяна Гнатюк.

Для того аби впоратися із самотність потрібно проаналізувати страх, тобто дізнатися чи має він спільне з реальною небезпекою для здоров'я та життя, каже Тетяна Гнатюк.

"Потрібно подумати над чесною відповіддю на запитання: "Чому я боюся самотності?" Якщо існує страх засинати на одинці, тому що хтось має вдертися у ваше помешкання (для тих, хто пережив окупацію) найперше бажано познайомитися з людьми, які проживають поруч, працюють в магазинах, кав'ярнях біля місця проживання", — розповідає Тетяна Гнатюк.

Психологиня додає, такі знайомства створять відчуття безпеки в просторі навколо.

"Можна замінити замок, залишати увімкнене світло на ніч, купити щось для самозахисту. Це допоможе відчувати себе впевненіше. Особливо важливо знати людину, якій можна зателефонувати у випадку загрози. Тобто мати номер телефону й попередньо домовитися чи зможуть вам надати допомогу. Це дасть відчуття зовнішньої опори. Обов'язково навчатися бути самим собою, дізнаватися про себе якомога більше інформації, знайти свою цінність. Це допоможе знизити відчуття самотності.".

Якщо страх самотності пов'язаний з глибинними травмами та надокучливими думками, то психологиня Тетяна Гнатюк радить звертатися за допомогою до спеціаліста (психолога, психотерапевта).

Новости Украины