Створює патріотичні принти та антистрес-розмальовки: як художниця на Чернігівщині збирає гроші для ЗСУ

За інформацією: Суспільне Чернігів.

ФОТО: Суспільне Чернігів

Художниця із Харкова Олеся Вакуленко від початку року зібрала для батальйону спеціального призначення "Дике поле" понад 130 тисяч гривень. Там служить її чоловік Роман, який 24 лютого пішов добровольцем у Збройні сили. До Прилук, де проживають батьки чоловіка, жінка переїхала зі столиці із початком повномасштабного вторгнення.

Родинний комплект сорочок Олеся Вакуленко розписала акриловими фарбами у подарунок до відпустки свого чоловіка Романа. Роман — науковий співробітник музею Нацбанку України. Востаннє бачилися на початку червня 2023 року.

"Воюють в найгарячіших точках. Вони і на Півдні були, і в 2022 році брали участь в звільненні моєї Харківської області. А зараз вони вже давно, із кінця 2022 року, на Донеччині в найгарячіших точках, в тих, які щодня в новинах", — розповіла Вакуленко.

Чоловік та син Олесі Вакуленко. ФОТО: Суспільне Чернігів

За цей час жінка реалізувала кілька творчих проєктів. Один із таких – великоформатна антистрес-розмальовка "А ми тую червону калину підіймаємо".

"Це те саме дерево життя, калина в даному випадку, не кущ, а ціле дерево життя, на вітах якого душі наших українських пращурів. Тому що Україна — це перш за все люди, які її населяють, і підіймають цю калину не тільки військові, але і жінки, і цивільні, і усі ми повинні старатися на нашу спільну мету, спільну перемогу".

Великоформатна антистрес розмальовка «А ми тую червону калину підіймаємо». ФОТО: Суспільне Чернігів

Принти Олесі Вакуленко друкують на одязі, торбинках, чашках, листівках. Ілюстрацію птахи, яка "прагне до сонця", вона створила в ніч на 24 лютого.

"Я малювала і 23-го. Із 23-го на 24-те вночі. Із 24-го на 25-те, і малюю й досі. Мені потрібно вдихнути, видихнути кілька разів глибоко, розслабитися трошки, врівноважитись, і вже це є теж антистресом".

Птаха, яка «прагне до сонця». ФОТО: Суспільне Чернігів

Олеся Вакуленко – членкиня Національної спілки майстрів народного мистецтва, художниця у третьому поколінні, чиї батьки — Тамара та Олександр Вакуленки, займаються Петриківським розписом, а бабуся — Олена Самарська є ученицею та послідовницею Катерини Білокур. Майстриня творить у жанрах декоративного розпису, книжкової і станкової графіки, витинанки, батику, розпису одягу, посуду, графічного дизайну.

"Вирішила свідомо не копіювати батьків і відійти убік. Мій стиль авторський, він ні на що не схожий. Я його вигадала для себе. Він є за мотивами декоративного мистецтва".

Роботи Олесі Вакуленко. ФОТО: Суспільне Чернігів

Її авторський одяг з ручним розписом "Дерево життя" був на модних показах в Україні та за кордоном. У 2017 році майстриня здобула гран-прі на міжнародному модному етнічному марафоні в Казахстані, має роботи, які увійшли до експозицій численних міжнародних виставок, є у приватних колекціях, на конвертах "Укрпошти", ілюструють 30 книг, десятки листівок.

Розмальовка Олесі Вакуленко. ФОТО: Суспільне Чернігів

Олеся є авторкою двох антистрес-розмальовок за мотивами українського народного мистецтва, перша із яких "Я люблю Україну" перевидавалася понад 10 разів. Нині працює над тринадцятьма ілюстраціями для перекидного календаря із янголами на 2024 рік, який називає переможним.

Більше дивіться у сюжеті:

Новости Украины