Супроводжували бригаду наведеним дулом російського танку. Спогади медиків, які допомагали людям в окупації

За інформацією: Суспільне Суми.

Суспільне Суми

Віктор Головня працює водієм в екстреній допомозі 18 років. Розповідає: побачивши в районі Гребениківки ворожу техніку, максимально знизив швидкість. "Було сказано: "Якби ви швидше їхали, ми б вас розстріляли. Неважливо — швидка чи не швидка". Дорогою був ще один блокпост, потім у Боромлі за мостом був ще один. Зупинили, подивилися машину – і ми поїхали далі надавати допомогу. При виїзді в бік Сум почали відпрацьовувати «Гради". Біля Гребениківки стояла артилерія їхня, їх вже там не було – вони поїхали вже вліво і працювали в бік Сум, в машині звук був", — розповів водій швидкої.

Суспільне Суми

Студент 2 курсу медінституту Олександр Положій розповідає: поруч з досвідченими колегами було менш страшно. "Острах не через те, що тебе вб’ють чи покалічать, а те, що не доїдемо до виклику, що відберуть дороговартісне обладнання, турнікети, кровоспинне. Ми гадали, що якби російські військові трішки розуміли в медицині, вони б забрали все це. Орієнтуючись на те, що вони допомагають собі не турнікетами, а джгутами Есмарха, — вони могли б усе це забрати", — розповів фельдшер.

Суспільне Суми

"Забрали цигарки, ліхтарики. Ну як забрали: вони спитали, чи можна взяти. Я спитав, чи то є риторичним запитанням? Не впевнений, що вони розуміють, що таке риторичне запитання. Я кажу: у вас автомати, забирайте", — пригадує лікар Ярослав Борисенко

Поранену жінку вдалося довезти до Сум, де її прооперували і стабілізували. Ярослав Борисенко, що працює в екстреній допомозі з 2009 року, став Заслуженим лікарем України. Нещодавно він повернувся з відрядження в Бахмуті, де працював у складі добровольчого мобільного шпиталю. Тепер збирається у відрядження до США для обміну досвідом.

Суспільне Суми

Водій Віктор Головня і фельдшер Олександр Положій отримали ордени "За мужність" 3 ступеня. "На нашу зміну (чи це випадковість, чи закономірність) припадали всі випадки нещасть у нашому міст і — коли впала бомба на вулицю Спартака, ми також чергували на зміні. Навіть з моїм невеликим досвідом якісь відчуття остраху в такі моменти відходять на другий план. У тебе є пацієнт, є робота – ти повинен швидко зорієнтуватися, швидко везти", — розповідає фельдшер Олександр Положій.

Суспільне Суми

Окрім працівників Центральної станції, державними нагородами відзначили медиків з Роменської, Охтирської станцій і Тростянецької підстанції. Звання "Заслужений лікар України" отримав очільник Сумського обласного центру екстреної меддопомоги Сергій Бутенко.

Новости Украины