Температура, ломота в тілі та нудота: у Вінниці зафіксували спалах гепатиту А

За інформацією: Суспільне Вінниця.

Спалах гепатиту А зафіксували у Вінниці. Фото: Суспільне

У Вінниці зафіксували спалах гепатиту А. Про це Суспільному розповіла головна інфекціоністка міста Лариса Мороз.

Шляхи передачі гепатиту A як у всіх кишкових інфекцій, каже Лариса Мороз: харчовий, водний та контактний. Прояви можуть бути різними.

Одна із пацієнток інфекційного відділення Наталя розповіла, що жовтяниця зʼявилась у неї через два тижні після прояву перших симптомів. Перед тим були температура, ломота в тілі та нудота.

"Стало раптово погано. Подумала, не помила грушу. Але сюди приїхала і побачила, що тут багато жовтеньких як я. Всі ж не могли одну й ту ж грушу їсти. Всі думають, що то вода”, — каже Наталя.

Фото: Суспільне Вінниця

Заражена вода — це одна із версій, яку зараз розглядають в обласному центрі контролю та профілактики хвороб, каже виконувач обов’язків заступника генерального директора Олександр Загоруйко.

"Наразі проводимо лабораторні дослідження. Відбираються зразки хворих, проби води як централізоване водопостачання так і децентралізоване, розливна вода з автоматів. Буде результат з чим це пов’язано", — розповів Загоруйко.

Фото: Суспільне Вінниця

Дослідження проводять вірусологи методом імуноферментного аналізу (ІФА) на імуноглобуліни та методом полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР). Вартість таких досліджень тут становить 133 та 450 гривень. Тим, хто контактував із хворими, Лариса Мороз рекомендує звернутись до сімейного лікаря й зробити хоча б печінкові проби. Ці дослідження безкоштовні.

Фото: Суспільне Вінниця

Поки тривають дослідження, що саме спричинило спалах, в центрі контролю та профілактики хвороб радять частіше мити руки та вживати лише кип’ячену воду.

На вірус гепатиту A здебільшого хворіють діти, вони його переносять легше, каже Мороз. А вироблений імунітет зберігається на все життя. Втім, нині вірус зафіксовано у 20 дорослих віком до 50 років, у дітей — 2 підтверджених випадки, ще два чекають на результати досліджень.

Новости Украины