«Ти не один»: як у Вінниці шкільний волонтерський центр допомагає захисникам

За інформацією: Суспільне Вінниця.

Учні вінницького ліцею №29 дають вчителю малюнки. Фото: Суспільне Вінниця

Модернізують буржуйки, роблять окопні плитки й свічки, готують вареники та випічку. Так учні та вчителі вінницького ліцею №29 допомагають захисникам. Шкільний волонтерський центр “Ти не один” працює при закладі з 2014. З вересня 2022 волонтерять офіційно.

Очолює центр вчитель Захисту Вітчизни Павло Мигун. Чоловік – ветеран АТО. З 2016 він волонтерить.

І цивільним допомагали, і танкістам нашим, і “реактивникам”. Крім того, були ще поїздки в Сумську область, в деокупований Тростянець. У нас було десь 5 поїздок у сам Миколаїв, Миколаївську область. Ми там допомагали і “Госпітальєрам”, і нашим журналістам передавали бронежилети й каски. І останні поїздки – це Донецька область. Безпосередньо Бахмут, Краматорськ, Слов’янськ. Не можу сказати, скільки туди вже було поїздок. Близько десяти це вже точно. Раз в два-три тижні – як зберемо допомогу, так і веземо”, – каже Павло Мигун.

Суспільне Вінниця

За одну поїздку везуть від 5 до 7 тонн. Везуть як те, що приготували та змайстрували школярі, так і гостинці від мешканців громади. Їздять на вихідні, аби не переривати навчальний процес, каже Павло Мигун. Найближча поїздка – за два тижні. Їдуть на Донеччину.

Суспільне Вінниця

Цього разу понад 40 малюнків для військових малювали четвертокласники. Учні середніх та старших формували гумвантажі. В їдальні ліцею готували випічку.

Суспільне Вінниця

11-річна Даша разом із однокласницями спекли три деки рогаликів.

Суспільне Вінниця

Кладемо тісто, розрізаємо, кладемо начинку і завертаємо. З яблуком і абрикосами. Виходить дуже смачно, чесно, дуже смачно”, – каже п’ятикласниця Даша.

Суспільне Вінниця

Дев’ятикласниці для захисників приготували вареники з картоплею. 14-річна Еля Третьякова каже: ліплять після уроків. Передають по10 кілограмів вареників.

Сьогодні ми робили вареники для наших хлопців, щоб дати їм трошки нашої домашньої атмосфери, підтримати їх, адже розуміємо, що їм там складно. Для них це корисно, і це заради нашої перемоги. Це все до позитиву”, – каже Еля Третьякова.

Суспільне Вінниця

За словами вчительки ліцею Наталі Лавренової, від літа пішло пів мішка борошна.

Щоб наші воїнихоч трошки відчули домашнє тепло і поласували цими смаколиками. Коли привозимо, то, повірте, навіть не встигаємо їх розрізати: розламали, розшматували і з’їли. Дякують, кажуть, щоб привозили ще”, – розповідає Наталя Лавренова.

Каже, борошно та фрукти для випічки передають волонтери, а також батьки учнів.

Суспільне Вінниця

Передають захисникам й окопні свічки. 8-класник Андрій Суспільному розповів: за місяць зробили 120 штук.

Суспільне Вінниця

Віск нам приносять волонтери, і в школі віск збирають. Баночки нам приносять, картон, який у школі є, і в кого вдома є, теж приносять. Ну, десь два-три рази на тиждень ми приходимо. Коли є вільний час. Є натхнення, щоб в хлопців світло було, і від них і зігрітися можна. Вони дуже корисні”, – каже Андрій.

Суспільне Вінниця

А ще школярі модернізують буржуйки та готують окопні плитки. Виготовляють їх за кресленнями, які знайшли в інтернеті, каже вчитель трудового навчання Олександр Лоїк.

Створюються чотири сторони. Людина може безпосередньо сама зібрати. Швиденько збирається і розбирається. За піддувом створили отвори, написали літерами “ЗСУ” і вже працюємо навіть коли світла немає.Діти створили проєкт, працюють у цьому проєкті, працюють з тонколистовим металом, тобто товщина металу до 2 мм”, – розповідає Олександр Лоїк.

Суспільне Вінниця

Зараз у ліцеї навчаються понад 1400 учнів.До волонтерства долучаються усі класи,каже директор Микола Батрюк.

Волонтерство освітньому процесу ніяк не заважає. Навпаки, це дає можливість формувати національну свідомість”.

Новости Украины