В чому особливості боронування грунту з використанням різних типів борін

Весняно-польові роботи, пов’язані, зокрема, з підготовкою грунту до висадки та посіву зернових та городніх культур, під час якої проводиться культивація та боронування сільськогосподарських угідь задля закриття вологи та розрихлення кірки, яка утворилася на поверхні. Завдяки культивації та боронуванню в структурі грунту порушуються капіляри, через які відбувається випаровування вологи, яка так потрібна для проростання зерна та росту кореневої системи. Для виконання робіт з боронування використовують різні види борін, в тому числі пружинні борони та зубові борони, які в залежності від ваги борін здатні розпушувати грунт на глибину до 10 сантиметрів.

Якою є кінцева мета боронування грунту

Боронування поверхні грунту на глибину кількох сантиметрів є найбільш поширеним та водночас продуктивним та економічно вигідним способом знищення різноманітних бур’янів, які перебувають у фазі т. з. «білої нитки» та не мають розвинутої кореневої системи. Крім того, боронування проводять задля руйнування (розбивання) грудок, що утворилися на поверхні грунту після оранки та вирівнювання орного шару, що дозволяє провести успішний та якісний посів зернових та технічних культур (ярих та озимих).

Також боронування застосовують як засіб досходового обробітку посіві зернових – пшениці, ячменю, вівса і кукурудзи та післясходового обробітку посівів гороху та сої. Під час боронування можна знищити до 90% пророслих бур’янів, які на час проведення даного агротехнічного заходу перебувають у початковій стадії розвитку. Завдяки боронуванню:

  • пришвидшуються циркуляційні процеси з повітрям, яке проникає у глибші шари грунту та водночас руйнується поверхнева грунтова кірка;
  • відбувається регуляція температурного балансу в поверхневих шарах що дозволяє пришвидшити ріст основних сільськогосподарських культур, висіяних на угіддях;
  • руйнуються капіляри, крізь яких з грунту випаровується волога, тому вона залишається в грунті та використовується для живлення коренів рослин.

Процес боронування проводиться з використанням зубових, пружинних та ротаційних борін.

Особливості використання пружинних типів борін

Комплектація важких пружин борін в потужні зчіпки дозволяє здійснювати боронування сільськогосподарських угідь на глибину до 10 см при одночасному захоплені ділянки шириною до 25 метрів. Завдяки спеціальній структурі зубів на поверхні грунту формуються ідеальні умови для проростання насіння висіяного насіння колосових та технічних культур.

Завдяки пружинним боронам розсіються рослинні залишки, що залишилися на поверхні грунту після збору урожаю та водночас вирівнюється поверхня сільськогосподарських угідь. В пружинних борона можуть використовуватися зуби різної форми, включно з квадратними, ножовими або круглими, а в залежності від маси (ваги), що припадає на кожен зуб борони можуть бути важкими, середніми та легкими (використання легкою штригельної пружинної борони дозволяє проводити заходи щодо інтенсивного прополювання пророслих бур’янів без надмірної шкоди для культурних посівів).

Новости Украины