В окупації і під обстрілами. Як працює єдина ферма, яка забезпечувала молоком правобережжя Херсонщини

За інформацією: Суспільне Херсон.

Херсонщина. Молочнотоварна ферма в Новодмитрівці Білозерської громади, 18 березня 2023 Фото: Суспільне Херсон

Молочнотоварна ферма в селі Новодмитрівка Білозерської громади єдина на правобережжі Херсонщини. Свою роботу не припиняли. Працювали і під час окупації, і зараз – під обстрілами російських військових.

Молоко в Херсон під час окупації возили саме звідси, розповідає директор підприємства Андрій Пастушенко

"Нам давали працювати, адже ми забезпечували місто Херсон молоком. Ми єдине підприємство з цієї сторони Дніпра, з правої сторони, в якого є молочнотоварна ферма. З самого початку війни ми спочатку безплатно надавали молоко – і на лікарні возили, і маслозавод брав молоко і безплатно роздавав жителям. Далі ми частково почали співпрацювати вже по продажу, і самі переробляли і продавали", розповів Андрій Пастушенко.

Херсонщина. Корови на молочнотоварній фермі в Новодмитрівці Білозерської громади, 18 березня 2023 Фото: Суспільне Херсон

За вісім із половиною місяців окупації поголів’я тварин суттєво зменшилось, каже директор. Ветеринарні препарати тоді вдалось отримали один раз, через Червоний Хрест. Годувати корів мали можливість тим, що вирощували самі. Надої з 10 тонн молока на добу впали вдвічі, виникли проблеми з репродукцією.

"На початок війни в нас було близько 800 голів, зараз у нас близько 700. Це телята плюс корови. Ну корів уже менш як 300. Зараз ситуація більш-менш стабільна, оскільки в нас є доступ до медикаментів, до матеріалу для осіменіння, уже приїздять ветлікарі. Ми можемо навіть купувати корми, хоча не всі водії хочуть їхати в цей регіон, але все-таки ми знаходимо якісь шляхи", ділиться директор ферми.

Херсонщина. Телятник, в якому жили російські військові під час окупації, 18 березня 2023 Фото: Суспільне Херсон

У приміщенні, де перебувають телята, під час окупації жили російські військові.

"Коли вони хотіли, то вони брали молоко – заборонити їм не сильно заборониш. На початку вони були більш спокійні, далі більш агресивні", згадує Андрій Пастушенко.

Херсонщина. Директор молочнотоварної ферми Андрій Пастушенко розповідає про роботу підприємства, 18 березня 2023 Фото: Суспільне Херсон

Білозерська громада зараз постійно під обстрілами російських військових. Місяць тому снаряди влучили і на територію цього підприємства.

"Це було серед білого дня. Слава Богу, на той момент на підприємстві був обідній час і було не дуже багато людей. Перший прильот ракети був у навіс, де знаходились молоді вагітні телички, майбутнє нашої ферми. Після першого прильоту була одна мертва і кілька поранених. І був другий приліт, просто в середину загону, і ми втратили 28 голів", розповів Пастушенко.

Та попри все підприємство продовжує працювати. Є телята, які народжувалися під час окупації.

"Це наша група молодняку. Це наші, можна так сказати, "діти війни". Дивлячись на них, ти розумієш, чому ти тут знаходишся і навіщо це все робиш", говорить фермер.

Що відомо

  • Російські військові 23 лютого обстріляли правобережну частину Херсонської області. Снаряди влучили у сільгосппідприємство у Білозерському районі. Загинули 28 корів.

Новости Украины