В поліції Хмельницької області відбувся брифінг на тему відповідальності за порушення виборчого законодавства

В Головному управлінні Національної поліції Хмельницької області відбувся онлайн-брифінг, під час якого правоохоронці розповіли про ситуацію з порушеннями виборчого процесу та зробили огляд нововведень у законодавстві, які стосуються порушень, пов’язаних з виборами.

Рівно за тиждень в Україні відбудуться місцеві вибори, які вперше пройдуть за оновленим виборчим законодавством. Зміни зачепили не лише процес організації виборів, а й питання, які стосуються відповідальності за порушення виборчого законодавства. Зокрема, чимало нових моментів з’явилося як у адміністративному, так і кримінальному кодексах.

Саме про те, які дії як самих кандидатів, так і виборців, можуть підпадати під адміністративне або ж кримінальне правопорушення, розповіли на брифінгу заступники начальника Головного управління Національної поліції в Хмельницькій області Сергій Рекун та Валентин Білянський.

Як розповів полковник поліції Валентин Білянський, з початку виборчої кампанії по області зареєстровано 60 повідомлень, пов’язаних з виборчим процесом. По 18-ти з них складено адміністративні протоколи, а у двох випадках інформацію внесена до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Найпоширенішими є порушення, пов’язані з друком та розповсюдженням виборчої агітації (відсутність вихідних даних про тираж, виконавця та відповідальну особу).

Заступник начальника ГУНП — начальник слідчого управління Сергій Рекун розповів, що з початку передвиборчої кампанії відкрито 2 кримінальних провадження за порушення у виборчій сфері. Одне з них було відкрите на підставі інформації, виявленої у ході моніторингу спостерігачами громадянської мережі ОПОРА. За фактом порушення, зафіксованого у Кам’янець-Подільському районі, слідчі відкрили кримінальне провадження за ч. 2 статті 158 «Надання неправдивих відомостей до органу ведення Державного реєстру виборців або фальсифікація виборчих документів, документів референдуму, підсумків голосування або відомостей Державного реєстру виборців».

Повну версію брифінгу можна переглянути на відео:

Источник

Новости Украины