В українців побільшало грошей: споживчі настрої зростають


В українців побільшало грошей: споживчі настрої зростають

Фото: depositphotos.com

Індекс споживчих настроїв зріс на 1,6 пункту і склав 85,2 у листопаді завдяки покращенню українцями оцінки свого матеріального становища та очікуваним змінам особистого матеріального становища. Про це свідчать дані щомісячного дослідження «Споживчі настрої в Україні» за листопад 2022 року, що публікується організацією Info Sapiens за фінансової підтримки Dragon Capital.

Підписуйтесь на LIGA.Бізнес у Telegram: коротко про важливе

Показник, що характеризує стан матеріального становища українців, – індекс поточного становища становить 44,7, що на 2,3 вище за рівень цього показника у жовтні.

Складники цього індексу: індекс поточного особистого матеріального становища становив 41,1, що на 5,4 вище за показник у жовтні; індекс доцільності великих купівель зменшився на 0,7 до позначки 48,3.

Індекс економічних очікувань у листопаді зріс на 1,1 пункту і становить 112,2.

Показник індексу очікуваної динаміки безробіття зменшився на 3,2 та становить 127,4.

Індекс інфляційних очікувань зменшився на 4,4 і становить 182,7. Девальваційних очікувань зменшився на 5,9 та становить 153,6.


В українців побільшало грошей: споживчі настрої зростають

«Показники споживчих настроїв (у тому числі поточного стану та очікувань) залишаються стабільними у листопаді порівняно з жовтнем на тлі стабільно важкої ситуації на фронті та в енергосистемі України у ці два місяці. Водночас українці у листопаді стали менше боятися подальшого зростання цін та зниження курсу гривні», – коментують аналітики Info Sapiens.


В українців побільшало грошей: споживчі настрої зростають

Дослідження споживчих настроїв в Україні проводилося GfK Ukraine із червня 2000 року, а з 2019 року його проводить Info Sapiens. Індекс споживчих настроїв в Україні визначають на підставі опитування домогосподарств. Опитують 1000 осіб віком від 16 років. Вибірка репрезентативна за статтю та віком, враховує міське та сільське населення, а також розмір населеного пункту.

  • У серпні індекс споживчих настроїв показав, що українці повірили у стабілізацію економіки.
  • У листопаді бізнес погіршив очікування після терористичних атак Росії на інфраструктуру.

Читайте нас у Telegram: тільки важливі та перевірені новини

Джерело

Новости Украины