Від кого залежить наша незалежність: думки жителів Чернігівщини

За інформацією: Суспільне Чернігів.

ФОТО: Суспільне Чернігів

32 роки тому був ухвалений Акт проголошення незалежності України. Втім, як ця незалежність проявляється у житті людей? Чи залежить незалежність України безпосередньо від них самих? Суспільне зібрало історії людей з різних сфер діяльності, не пов’язаних між собою, але пов’язаних одним словом – незалежність.

Адвокат Роман Герасименко. ФОТО: Суспільне Чернігів

Адвокат Роман Герасименко

Торік 31 грудня під Бахмутом під час важких боїв чернігівець Роман Герасименко висунувся на підсилення позицій як заступник командира батальйону з морально-психологічного забезпечення. Під час наступу противника він отримав поранення. Мінно-вибухова травма. Евакуація, операція, трепанація, відновлення. Медична комісія робить висновок: непридатний до військової служби за станом здоров’я. Тепер Роман Герасименко відновлює свою цивільну професійну діяльність – адвокатську справу. Своє значення у незалежності України Роман Герасименко відзначає так:

"Від мене, як людини, залежить у позиції і ставленні, які у будь-якому випадку має бути спрямована на захист нашої незалежності. Це, щонайменше, ставлення до того, що відбувається, а також активні дії. Це може бути і військова служба в Збройних Силах України – це був мій шлях. Коли розпочалась повномасштабне вторгнення, я без жодних сумнівів пішов до лав ЗСУ. А зараз це буде можливо дещо інший напрямок роботи – допомога і так звана робота в тилу. Але в будь-якому випадку дії повинні бути від кожного громадянина, які мають бути спрямовані на допомогу Збройним Силам України та на участь у цій боротьбі нашої держави за незалежність".

Мама в декреті Алла Луценко. ФОТО: Суспільне Чернігів

Мама в декреті Алла Луценко

Чернігівка Алла Луценко – мама в декреті. Понад місяць вона волонтерила у складі Першого добровольчого мобільного шпиталю імені Пирогова, готуючи їжу лікарям, які перебували на Лиманському напрямку. Також жінка постійно здає кров на донорство, адже побачила ціну цієї крові на стабілізаційному пункті ПДМШ. Про те, як саме від неї залежить незалежність України, відповідає так:

"Я вважаю, що незалежність залежить від кожного з нас. Кожен робить те, що може. Так, я волонтерю, здаю кров, виховую своїх дітей, бо це також дуже важливо, крім того, що ми особисто робимо. Показувати приклад для своїх дітей, цінувати мову, культуру свою, традиції. Взагалі незалежність – це досить широке поняття, як на мене. Сюди входить все: і мова, і що ми готуємо, і які ми традиції підтримуємо в родині, яку музику слухаємо – навіть ці, на перший погляд, дрібниці також дуже важливі".

Студент Іван Баштовий. ФОТО: Суспільне Чернігів

Студент Іван Баштовий

Чернігівець Іван Баштовий – студент столичного Державного торговельно-економічного університету. Він у компанії інших студентів-розробників створили технологічні жетони для ЗСУ. Щоправда, після півтора року роботи над проєктом, вони призупинили свою діяльність.

Як залежить незалежність України від студента з Чернігова Івана Баштового, він пояснює так:

"Враховуючи те, що зараз ми призупинили безпосередню діяльність розробки технологічних жетонів, я впевнений, що це було не просто так і рано чи пізно наша ідея допоможе рятувати життя та буде використана Збройними Силами, коли для цього буде більш слушний час. Мені здається, що незалежність України залежить від кожного з нас. А чи залежить вона особисто від мене – сказати важко. Одне можу сказати точно: саме для цього ми з командою і намагалися розробити проєкт TEMB Military та допомагали розробляти бот для порятунку з Херсонщини, коли була критична необхідність, та продовжуємо донатити попри все".

Модель Вікторія Апанасенко. ФОТО: Суспільне Чернігів

Модель Вікторія Апанасенко

Її фото були на головних шпальтах міжнародних видань: конкурсний костюм "Воїн світла" уродженки Чернігова Вікторії Апанасенко став переможцем в одній з номінацій "Міс Всесвіт-2022". Вікторія Апанасенко своєю участю в "Міс Всесвіт" привернула увагу світової спільноти до війни в Україні. Зокрема, під час спільного фото з іншими конкурсантками Вікторія демонстративно відійшла від росіянки, яка всіляко намагалась наблизитись до неї.

Як від Вікторії Апанасенко залежить незалежність України, дівчина каже так:

"Я вже народилась в незалежній України, я увібрала це з молоком матері. Я дуже пишаюсь, що народилася в Україні, в цій неймовірно сильній, сміливій країні, прекрасній, з великою історією, культурою і, дійсно, сталевими людьми. Я щодня роблю все можливе, щоби допомагати українцям. Допомагаю нашим військовим у протезуванні закордоном. Також займаюсь проєктом Mental Help – це психологічна допомога українцям, що постраждали від війни. І кожного дня роблю все можливе, все що від мене залежить заради нашої спільної перемоги над ворогом. Я впевнена, що це вийде і це буде дуже-дуже скоро, тому що з нашими людьми, нашим суспільством і всім тим, що є в нашій прекрасній незалежній Україні, по-іншому не може бути"

Військовий Олександр Бондарєв. ФОТО: Суспільне Чернігів

Військовий Олександр Бондарєв

Раніше – громадський діяч, нині – сержант 119-ї бригади територіальної оборони ЗСУ. Олександр Бондарєв про те, від кого та як залежить незалежність України:

"Без мене, моєї мами, дружини, моїх дітей, сусідів, родичів, знайомих не буде незалежної України, якщо вони цього не будуть хотіли, намагатись, прагнути, щоб наша країна розвивалася, жила, відбудовувалась і мала майбутнє. З кінця 1999 року після того, як вбили Георгія Гонгадзе, я зрозумів, що в цій країні щось не так, тому став займатись громадською діяльністю: з 2000 року і майже до широкомасштабної війни. Щоби ми не залишались на тому совковому рівні, а щоби мали розвиток, мали майбутнє в тій чи іншій сфері. Дещо нам вдалося зробити в цій сфері, були, звісно, й невдачі. Але йде наступне покоління і воно, думаю, буде виправляти на найкраще, що було в нашій державі. Щодо зараз – я боєць Збройних Сил України й теж впливаю на розвиток нашої держави, щоби вона була цілісною, була цілою, була демократичною правовою державою".

Вчителька інформатики Наталія Яременко разом зі своїм учнем Артемом Крисько. ФОТО: Суспільне Чернігів

Вчителька інформатики Наталія Яременко

Зацікавити учнів брати участь у конкурсах науково-дослідних проєктів – вчителька інформатики Ніжинської гімназії №3 Наталія Яременко приділяє цьому особливу увагу, адже тривалий час працювала в позашкільному закладі. Зокрема, цьогоріч Артем Крисько зі своєю розробкою Anti Shahed, якому Наталія Яременко запропонувала взяти участь у міжнародному конкурсі комп’ютерних проєктів Infomatrix, здобув срібло.

Яку роль відіграє діяльність Наталії Яременко в незалежности України, освітянка відповідає так:

"Я вважаю, що у будь-якого громадянина України має з’явитися особисте почуття, що він українець, і що він належить до цієї країни. Що ця країна самодостатня, що ми дуже розумні, ми вміємо розв'язувати різноманітні проблеми. І ця країна, яка була багато часу під чиїмось ярмом, вона вийшла й усі ці понад 30 років показує високий рівень інтелекту, досягнень серед молоді. Дуже багато є прикладів, за що ми маємо пишатись. І коли ми з дітьми виграємо в якихось конкурсах, беремо в них участь – це черговий привід для гордості, що я представник України. Такими досягненнями ми маємо пропагувати нашу країну як велику країну, яка може багато чого, в якій прекрасне майбутнє. Я хочу, щоб мої діти пишалися цим постійно. Що вони це все складають в таку скарбничку нашої країни в її незалежність.Незалежний – це той, який може впоратися сам. І поки що ми не можемо без якоїсь підтримки, але тому і хочеться і такій людині, і такій країні допомагати, бо бачиш результат від того: що всі зусилля немарні. Так само і дітям: я хочу їх спрямувати на досягнення, на те, що ми маємо бути успішними. Так само як і наша країна".

Новости Украины