Види спортивних мотоциклів

Спортивний мотоцикл – це транспортний засіб спеціально призначений для швидкісної їзди та участі у спортивних змаганнях. Такі апарати, які часто називають «спортбайками», показують найкращі результати по швидкості, потужності та гальмуванні. Але такі транспортні засоби не гарантують користувачеві комфорту та не характеризуються економним споживанням палива.

Типи спортивних мотоциклів

Ви можете бути новачком або досвідченим мотоциклістом, який намагається знайти надійний та підходящий по всім параметрам спорт мото. У будь-якому випадку варто знати все про особливості різних видів цього транспорту.

Виділити варто такі основні типи sport-мото:

  • дорожні – це ті мотобайки, які призначені для поїздок по асфальтованій дорозі. Такі засоби ще називаються «нейкеди» (від англ. naked – голий), а основна різниця від інших полягає у відсутності обтічників на двигуні та рамі. Стосовно швидкісних характеристик, то вони не на висоті;
  • спортивні або просто «спорти» — це мото, які оснащені доволі потужним двигуном. На корпусі є обтічники, що допомагає долати супротив повітря;
  • туристичні – потужні та витривалі апарати, а тому цілком підходящі для тривалих подорожей. Більшість моделей оснащені заднім ходом та дефлекторами;
  • кросові байки або простішими словами мотокрос – це типові апарати для гонок та швидкісних заїздів. Такі засоби позбавлені умовно зайвих елементів (бокові дзеркала, фари тощо);
  • ендуро – це своєрідний мотокрос, котрий можна використовувати для пересування по дорогам населених пунктів, так як оснащені всіма необхідними елементами.
  • трекові або позашляхові мотоцикли – це доволі специфічні апарати, головним призначенням котрих є подолання складних трекових трас. Головна особливість таких транспортних засобів полягає у жорсткій підвісці, яка здатна витримати значні навантаження під час стрибків.

На сайті AUTO.RIA доступні ці та інші види мотоциклів.

Технічні особливості спортивних мотоциклів

Головне у кожному спортбайку – двигун. Всі його характеристики (потужність, об’єм, крутний момент) повинні забезпечувати максимальну швидкість, оптимальну маневреність та високу витривалість. Двигун такого транспортного засобу має такі характеристики (приведені середньостатистичні дані):

  • тип двигуна – двох- або тритактний;
  • кубатура мотору – 400 см3;
  • потужність – 40 кінських сил;
  • витрати палива – 5-7 л на 100 км.

Стосовно показників швидкості, то в залежності від моделі спортивні байки здатні розігнатися до 300-350 км/год.

Байк має раму, яка задля підвищення швидкісних характеристик максимально зменшена. В середньому засіб пересування важить до 200 кг, але є моделі в 135 кг. На цю конструкцію встановлюється жорстка підвіска, яка здатна витримати навантаження від поштовхів та стрибків.

Гальма дискового типу зазвичай встановлюється на обід колеса. Таке рішення дозволяє зменшити загальну вагу транспортного засобу. Якісні тормоза є головною запорукою безпеки мотоциклісту або спортсмену, тому дуже часто власники віддають перевагу скорій заміні «рідної» деталі на брендові та перевірену.

Спорт-байк може удосконалюватись за рахунок різних компонентів. Наприклад, дуже часто професійні гонщики використовують накладки з пластику (накладки просто називають «пластиком») замість оригінальних. Найпопулярніший додаток – рульовий демпфер.

Є й додаткові удосконалення інноваційного плану – це електронні системи, які полегшують управління. Таким додатковим обладнанням слід вважати системи контролю акселератору та гальм.

Дизайн спортивних мотоциклів

Естетика та стиль мототехніки також важливий момент. Найпомітніше в естетичному вигляді байку – це їх форма, розміщення сидіння, руля та педалей. Корпус виготовлений з пластику, зовнішня сторона котрого характеризується яскравим кольором. Додатково накладки можуть бути оздоблені різними принтами, відмітками тощо.

Основний момент, який відрізняє спорт-байк від інших мото, полягає у куті положення рульової виделки. Головна мета такого рішення у тому, щоб забезпечити відсутність коливань руля під час їзди по непідготовленій трасі.

Особливості форми рами та положення руля призводить до прийняття мотоциклістом певного положення. Найчастіше верхня частина тіла та руки висунуті сильно вперед, що значно покращує ергономіку транспортного засобу.

Сьогодні можливо купити різні мото для спорту та швидкісної їзди. Є пропозиції різних моделей та брендів, різного стилю та стану, тому обрати підходящий двоколісний транспортний засіб не стане дуже складною задачею.

Зазвичай такі мото відрізняються яскравими кольорами накладок та великою кількістю нівельованих деталей. Однак справжні байки для спорту та гонок нечасто бувають стильними або занадто декорованими. Також їх не назвати зручними або комфортними для водія, тому що завдання таких апаратів у іншому.

Висновок

Коли Ви запланували купити спортивний мотоцикл, варто заздалегідь вивчити особливості даного виду транспортних засобів. Також варто скористатись тест-драйвом перед покупкою. Додатково слід ознайомитись з рекомендаціями експертів, які знають все про останні новинки.

Новости Украины