«Вийдемо на міжнародний ринок». Як на Буковині працюють підприємства, які виграли грант на розвиток бізнесу

За інформацією: Суспільне Чернівці.

Процес виробництва на підприємстві «ТермоБуковина». Марія Ігнатюк/Суспільне Чернівці

У Чернівецькій області підприємства "ТермоБуковина" та "Каркас Корпорейшн" виграли гранти від держави на розвиток власної справи. Загальна сума складає 500 тисяч гривень. Завдяки цьому змогли збільшити виробництво та розширити асортимент.

Про це у коментарі Суспільному розповіла інспекторка з кадрів підприємств Інна Дуніч.

Обидва підприємства належать одній власниці, однак працюють у різних сферах. "ТермоБуковина" займається виробленням металевих конструкцій: вхідних дверей, воріт, кованих виробів. Інше підприємство – виготовляє майже усі типи меблів.

Процес виробництва на підприємстві. Фото: Марія Ігнатюк/Суспільне Чернівці

За словами Дуніч, на програму подалися, щоб у період воєнного стану мати змогу працювати на повну потужність та розвивати бізнес.

"Взяли мікрогранти, щоб збільшити кількість уже виробленої продукції та асортименту. Також, аби розширити ринок збуту, бо хочемо продавати нашу продукцію не тільки на території України, а й експортувати. Зараз ведемо перемовини з Молдовою та Румунією", – каже Дуніч.

Фото: Марія Ігнатюк/Суспільне Чернівці

У серпні 2022 року грант отримало підприємство "ТермоБуковина", а у "Каркас Корпорейшн" очікують надходження найближчим часом. За грантові гроші закуповують сировину та матеріали, щоб заготовляти вироби й заповнювати запаси на складі. Це допомагає під час відімкнень електроенергії.

"Матимемо запаси, щоб клієнт, який приходить до нас, міг купити готову продукцію, яка є на складі, а не очікувати на її виготовлення. Бувають відключення світла, і багато хто з клієнтів чекає довше", – розповідає Дуніч.

Фото: Марія Ігнатюк/Суспільне

Фото: Марія Ігнатюк/Суспільне

Приміщення на виробництві підприємства. Фото: Марія Ігнатюк/Суспільне Чернівці

Збільшити обсяг виробництва вдалося не одразу. Для цього потрібно було збільшувати штат підприємств. Працевлаштування людей на підприємство – одна з вимог отримання гранту.

"Ми стараємось набирати та самі готуємо спеціалістів, бо у нас специфічна продукція і не кожен може варити, припустимо, вхідні двері. Але за гроші ми змогли навчити людей і розвивати виробництво далі. За робочу зміну зварювальник виготовляє десь 3-4 дверей. Це все ручна робота", – розповів начальник зварювального цеху Володимир Кривохижий.

Начальник зварювального цеху на підприємстві «ТермоБуковина» Володимир Кривохижий. Фото: Марія Ігнатюк/Суспільне Чернівці

"Якщо наповнимо складські запаси, то зробимо багато продукції. І, коли розпочнеться розбудова та відновлення України, то ми з цих складів оперативно зможемо надати допомогу тим областям, яким буде потрібно", – розповіла Інна Дуніч.

Складальник деталей та виробів Анатолій Клицяк. Фото: Марія Ігнатюк/Суспільне Чернівці

Загалом на Буковині до центру зайнятості надійшло майже п'ятсот заяв для отримання гранту на розвиток бізнесу. Такі дані повідомила Суспільному заступниця директора обласного центру зайнятості Оксана Симак.

За її словами, понад 130 людей виграли грант, з них 70 – вже отримали гроші. Водночас 19 людей раніше не займалися бізнесом, решта – підприємці з досвідом та юридичні особи.

Найбільша кількість заявок надійшла зі сфер гуртової та роздрібної торгівлі, надання послуг та сільського господарства.

Щоб отримати грант, потрібно подати заявку через портал "Дія" та написати бізнес-план.

Що відомо

  • В Україні стартувала нова економічна стратегія уряду "єРобота" і на порталі "Дія" з 1 липня можна подати заявку на отримання гранту на власний бізнес чи на навчання.
  • Уряд запровадив три програми грантового фінансування бізнесу та аграрної сфери в Україні. Загалом на три програми проєкту "єРобота" держава виділить 16 млрд грн.

Новости Украины