Вінницька прокуратура висунула обвинувачення у держзраді власнику інтернет-видання

За процесуального керівництва Вінницької обласної прокуратури до суду скеровано обвинувальний акт стосовно жителя міста Севастополя, громадянина України за обвинуваченням у розповсюдженні матеріалів із закликами до зміни меж території або державного кордону України на порушення порядку та у державній зраді(ч. 2 ст. 110, ч. 1 ст. 111 КК України)

Про це повідомляє пресслужба Вінницької обласної прокуратури.

За даними слідства, обвинувачений, будучи власником та головним редактором пропагандистського інтернет-видання, після анексії Криму російською федерацією у 2014 році розпочав підривну інформаційну діяльність проти України (за що у 2019 році потрапив під санкції РНБО) та активізував її після повномасштабного вторгнення росії у лютому 2022 року, залишаючись на тимчасово окупованому півострові.

До цієї роботи медійник залучив кількох осіб, які за грошову винагороду формували «пул експертів» для розповсюдження в інформаційному просторі України «кремлівських наративів», виготовлення та публікування статей, фото- й відеоматеріалів, спрямованих на розхитування суспільно-політичної обстановки, викривлення реальних обставин воєнної агресії росії та приховування злочинів військовослужбовців рф. Двоє так званих «позаштатних кореспондентів» є фігурантами окремих кримінальних проваджень.

Своїм підлеглим редактор наголошував, що вони виконують завдання особи, яка перебуває у москві.

Протиправна діяльність громадянина стороною обвинувачення документувалася за процедурою in absentia. Досудове розслідування здійснювалося слідчим відділом Управління СБУ у Вінницькій області.

Вінницька прокуратура висунула обвинувачення у держзраді власнику інтернет-видання

За вчинення інкримінованих злочинів обвинуваченому загрожує до 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України, особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Вінницька прокуратура висунула обвинувачення у держзраді власнику інтернет-видання

Джерело

Новости Украины