Вітамін A для організму

Ми часто чуємо про вітаміни C i D через їх популярність, про вітаміни групи B через більш як десяток їх різновидів. Але чи зможете ви розповісти про важливість для організму людини вітаміну A? Які функції він виконує? Можливо, без нього можна й обійтися? Якщо ви не впевнені – саме час дізнатися про це.

Функції вітаміну A

Як і В, це група вітамінів. Існують A1 (ретинол) й А2 (дегідроретинол), ще є ретиналь, а також каротиноїди, найвідомішим і найважливішим з яких є бета-каротин. Серед усіх функцій вітаміну A, які він виконує в нашому організмі ми виділяємо три найважливіші:

  • Забезпечує кольоровий зір;
  • Захист слизових оболонок і шлунково-кишкового тракту;
  • Забезпечення правильного розвитку плода у вагітних.

Також вітамін A (вА) причетний до забезпечення імунної функції, живлення поверхневих тканин, виведення з організму вільних радикалів, має антиоксидантні та протипухлинні властивості.

Косметологи скажуть, що вітамін A незамінний у препаратах для догляду за шкірою: він її зволожує, додає еластичності, вирівнює тон, і позбавляє від зайвих пігментів. При пораненнях, а також при псоріазі і екземі достатня кількість вітаміну А в організмі сприяє швидшому загоєнню ран завдяки своїм регенеративним властивостям.

Здорова шкіра зазвичай є гарантією здорового волосся, адже виступає збагаченим ґрунтом для нього. Доведено, що вА є надважливим джерелом живлення волосяних фолікул (цибулин), запобігає ламкості, втраті блиску, посіченим кінчикам та ранній сивині, сприяє швидшому росту волосся.

Вітамін A особливо необхідний для здоров’я дітей, тому що в ранньому віці він виступає будівельним матеріалом при формуванні кісток і зубів, складу шкіри та слизових оболонок, імунітету, репродуктивних органів, сітківки та інших органів ока. І свою роль у формуванні організму дитини вА починає виконувати ще в утробі його матері. Саме тому при вагітності і грудному вигодовуванні денна норма цього вітаміну зростає.

Для підлітків вітамін A має більше значення, ніж вони уявляють: позбавляє шкіру від мертвих клітин, очищує засмічені пори, бере участь в регуляції вироблення шкірного сала і зменшує ризик запалення сальних залоз. Іншими словами, захищає шкіру підлітка від акне.

Крім того, цей нутрієнт бере участь в оновленні тканин слизової оболонки системи травлення і захищає епітеліальний бар’єр кишківника, впливає на зростання імунних клітин у ньому. Таким чином, вA допомагає засвоєнню молодим організмом безлічі інших поживних речовин.

Денна потреба у вітаміні А

Денна норма зазвичай залежить від віку, дещо менше – від статі, проте має суттєво зрости при вагітності та в період годування груддю. https://vitaworld.com.ua/vitaminy/vitamin-a

Вік 

 Чоловіки 

 Жінки 

 Вагітні 

Лактація 

 До 6 місяців

 400 мкг

 400 мкг

 Від 6 до 12 місяців

 500 мкг

 500 мкг

 Від 1 до 3 років

 300 мкг

 300 мкг

 Від 4 до 8 років

 400 мкг

 400 мкг

 Від 9 до 13 років

 600 мкг

 600 мкг

 Від 14 до 18 років

 900 мкг

 700 мкг

 750 мкг

 1200 мкг

 До 50 років

 900 мкг

 700 мкг

 770 мкг

 1300 мкг

 Від 50 років

 900 мкг

 700 мкг

Продукти харчування, що містять вітамін А

Скільки потрібно – ясно. Але де брати, і як дізнатися, чи вистачає його у вашому раціоні? Можна вирахувати, якщо володіти інформацією, наведеною нижче. Отже, скільки мікрограмів вітаміну А міститься в ста грамах…

Страва/харчовий продукт

Вміст

Печінка індички тушкована

10500

Яловича печінка тушкована

9500

Свиняча печінка тушкована

5400

Куряча печінка тушкована, варена

4000

Вугор печений

1200

Печінковий паштет

1000

Батат печений

960

Сік морквяний (консервований)

950

Вершкове масло

840

Морква свіжа

830

Морква заморожена

700

Курага (сушені абрикоси)

630

М’ята сушена

530

Капуста кейл

500

Шпинат консервований

490

Шпинат свіжий

469

Гарбуз сирий

426

Петрушка свіжа

421

Кріп свіжий

386

Жовток курячого яйця, сирий

380

Сир плавлений

300

Ознаки дефіциту вітаміну A

Не складно зрозуміти, чим загрожує брак речовини, якщо вже відомо, які органи його потребують. Та все ж…

Слід замислитися над поповненням запасів вітаміну А у вашому організмі, якщо ви спостерігаєте дві чи більше наведених ознак:

  • Сухість та лущення шкіри, поява пігментних плям, запалення шкіри;
  • Сухість, різь в очах, порушене сльозовиділення;
  • Порушення гостроти зору, різке його падіння в сутінках;
  • Послаблення імунітету;
  • Депресії.

Наслідки дефіциту вітаміну A

На самому початку цього огляду ми з вами задалися питанням, чи можна обійтися без вітаміну А. Момент істини настав, відповідаємо. При значних і тривалих дефіцитах в організмі ретинолу і бета-каротину найскладнішими наслідками можуть стати:

  • Порушення репродуктивної функції в обох статей;
  • Переривання вагітності, вроджені вади внутрішніх органів плоду;
  • Відмирання рогівки, часткова або повна втрата зору;
  • Ксероз, екзема та інші захворювання шкіри;
  • Захворювання органів системи травлення.

Вітамін А в капсулах

Хай усіх нас оминають ці негаразди, і, на щастя, є методи сприяння цьому. Сучасні препарати цілком здатні забезпечити нас точною добовою кількістю вітаміну А.

Бета-каротин від американської компанії Natures Plus – це 90 капсул, яких має вистачити аж на три місяці. Збагачений вітаміном E, цей препарат стане в нагоді при катаракті, глаукомі та інших проблемах із зором; при негараздах зі щитоподібною залозою, підвищеному рівні холестерину в крові, захворюваннях серцево-судинної системи, при ослаблому імунітеті.

Vitamin A у виконанні компанії Now Foods рекомендують при крихких кістках, зубному болю, проблемах зі щитоподібною залозою, надлишковій вазі, запаленні слизових оболонок та при зниженні імунітету. Одна упаковка препарату містить 100 капсул.

Компанія Bluebonnet Nutrition розробила вітамінний комплекс, до складу якого ввійшли вітаміни A і D3. Ці капсули радять вживати при захворюваннях серцево-судинної системи, нирковій недостатності, та захворюваннях шкіри.

Спеціально для дітей компанія Nature’s Way розробила мультивітамінний комплекс Healthy Eyes у формі жувальних цукерок. У дво- та трирічному віці виробник рекомендує вживати по одній на день, дітям від 4-х років можна жувати і по 2 цукерки на день. Цих доз буде достатньо, щоб подолати проблеми втоми очей, фокусування, інфекцій ока, болю в очах, втрати гостроти зору. Окрім вітаміну A до складу увійшли вітаміни С та E, а також натрій та лютеїн.

Новости Украины