«Витримує контакт із відкритим полумʼям»: у Вінниці релоковане підприємство шиє спецодяг для рятувальників

За інформацією: Суспільне Вінниця.

Працівники релокованого підприємтсва шиють одяг для пожежників. Фото: Суспільне Вінниця

У Вінниці на релокованому з Сєвєродонецька підприємстві для рятувальників відшивають термостійкі комбінезони, куртки, рукавиці та взуття. Спецодяг витримує температуру до 800 градусів. Працюють за власною розробкою. До повномасштабного вторгнення реалізовували товар за кордоном. Нині ж лише в Україні, розповів Суспільному заступник гендиректора Михайло Чуднєцов.

Спецодяг для пожежників. Фото: Суспільне Вінниця

З Луганщини підприємство релокувалося 2014-го. Починали все з нуля. Перші костюми вдалося відшити через рік. За день у цеху відшивають до 30 одиниць спецодягу. Працюють 20 швачок, більшість працевлаштованих — переселенці.

Спецодяг для пожежників. Фото: Суспільне Вінниця

Рятувальники такий спецодяг можуть використовувати при пожежі на нафтобазі.

"Вона витримує контакт із відкритим полумʼям, до пʼяти хвилин, він важкий, і двошаровий. Спочатку пожежник одягає внутрішній захисний костюм, а вже зверху куртку з металізованої тканини. З ілюмінатором. Вони незамінні при пожежах нафтобаз, у транспортній системі", — розповів Михайло Чуднєцов.

Спецодяг для пожежників. Фото: Суспільне Вінниця

Суспільному чоловік показав і шоломи, як теж є їхньою розробкою.

Спецодяг для пожежників. Фото: Суспільне Вінниця

"Наші інженери змогли підібрати тонкий пластик, який витримує удари, високі температури, він не розмʼякшується, шолом повністю відповідає держстандарту та європейському стандарту, захищає обличчя рятувальника, бо вони не лише гасять пожежі, а й на ДТП. Є ще і підшоломники".

Працівники релокованого підприємтсва. Фото: Суспільне Вінниця

Працює на підприємстві переселенка з Лисичанська Олена Татарченко. Відшиває кишені та лямки для тактичних штанів. Розповідає, що до Вінниці переїхала рік тому. До цього у рідному місті працювала швачкою. Тож, коли дізналася про релоковане з Сєвєродонецька підприємство з пошиття спецодягу для пожежників — попросилася на роботу.

"Сьогодні у мене така робота, на другий день — шиємо курточки. Тканина важка і колюча, а взагалі-то неважко. Бо це моя улюблена робота. Тут мені подобається. І люди хороші, і працівники", — каже Олена Татарченко.

Працівниця релокованого підприємства. Фото: Суспільне Вінниця

Інша працівниця підприємства — Людмила Кулик — показує Суспільному відшитий тепловідбивний костюм, який витримує температуру до 800 градусів.

"Ось ці штанішки від початку до кінця шиє людина, зшиває все: черевичок, шолом.Окремо куртка. Потім усе збираємо і зшиваємо і такий виходить костюм. Костюми важкі, дівчатка працюють тендітні, але все заради наших хлопців, щоб вони могли допомагати", — каже Людмила Кулик.

Новости Украины