«Вони летіли прямо над нами». Російські війська зруйнували школу на Сумщині

За інформацією: Суспільне Суми.

Школа у селі Вири Сумської області, 25 березня 2023 рік. Фото: Суспільне Суми

У селі Вири на Сумщині російські військові зруйнували школу. Це сталося під час обстрілу в ніч з 23 на 24 березня. Також пошкоджені дитячий садок та адмінбудівля.

“Це не ніч була, це був просто жах. Було дуже важко. Вони летіли прямо над нами”, — розповідає мешканка села Вири Каріна.

Мешканка с.Вири Сумської області Каріна. Фото: Суспільне Суми

“О 12-й годині ночі ми почули звуки "мопедів". Ми знаходилися вдома. Почули декілька вибухів. Спочатку думали, що це наші воїни збивають цих "шахедів", таке було відчуття. Але побачили, що десь полум’я є. Перший удар був о 12 ночі дві хвилини. А потім прямим влучанням декілька разів влучили у наш заклад”, — згадує директорка Вирівської школи Світлана Охріменко.

Директорка Вирівської школи Світлана Охріменко показує залишки «шахедів». Фото: Суспільне Суми

Прямим влучанням російського дрону-камікадзе був повністю зруйнований спортивний зал. Постраждав і комп'ютерний клас.

Комп’ютерний клас у Вирівській школі, 25 березня, 2023 рік. Фото: Суспільне Суми

Також внаслідок обстрілу вигоріли приміщення початкової школи, зруйновані кабінети із дидактичним матеріалом і новим мультимедійним обладнанням. Знищені нещодавно закуплені парти й вікна, встановлені перед війною. А бетонна плита впала якраз в кабінеті директорки.

Школа у селі Вири Сумської області, 25 березня 2023 рік. Фото: Суспільне Суми

Світлана Охріменко показує місце влучання одного з боєприпасів неподалік школи.

Вирва неподалік школи у с. Вири Сумської області, 25 березня, 2023 рік. Фото: Суспільне Суми

“Бомба була авіаційна, потрапила сюди. Люди казали, що був гул літака. Це вирва, глибиною 8 метрів, шириною метрів 12, може, й більше. Не долетіла до нашого закладу. Це перший снаряд, який впав”, — зазначає директорка.

Школа у селі Вири Сумської області, 25 березня 2023 рік. Фото: Суспільне Суми

Вирівська школа розрахована на 960 учнів, була побудована у 1978 році місцевим колгоспом. Зараз тут навчаються 146 учнів, 34 людини працюють. Школа пишається своїми випускниками, розповідає Світлана Охріменко. Зокрема, біатлоністом Антоном Дудченком, багаторазовим призером Чемпіонату Європи. У спортзалі проходили заняття з біатлону від ДЮСШ ім. Білонога, займалися діти з усієї громади. Але секція працюватиме і надалі, розповіла пані Каріна, мама однієї зі спортсменок.

Наші молодці, сказали, що тепер займатимуться на вулиці. Будуть далі продовжуватись тренування, їхній тренер сказав, що будуть продовжувати. Який молодець. На вулиці і на вулиці.”, — розповідає мешканка села Вири Каріна.

Школа у селі Вири Сумської області, 25 березня 2023 рік. Фото: Суспільне Суми

У приміщенні школи була й сільська бібліотека, що обслуговувала 750 читачів.

“І сумські, не тільки вирівські, приїжджають до родичів, до дідусів, до бабусь, приходили в бібліотеку”, — пояснює провідна бібліотекарка Виріської бібліотеки Ірина Петренко.

Бібліотекарка Вирівської бібліотеки Ірина Петренко. Фото: Суспільне Суми

У бібліотеці побиті вікна, у стінах тріщини, а ось книжки збереглися, — каже пані Ірина.

“З фондом все в порядку, всі книги цілі, всі ми перетрем, перечистим, все складемо акуратненько, і будемо чекать нового приміщення”, — говорить Ірина Петренко.

За її словами, в Річківській громаді вже пообіцяли допомогти переїхати в інше приміщення.

У школі зараз канікули, але навчальний рік обов’язково завершать онлайн, — каже Світлана Охріменко. Що буде із навчанням далі, поки не знає. Ця школа — одна з трьох у Річківській громаді. У старших класах тут навчалися діти з кількох населених пунктів. Зараз вцілілі речі перевозять до інших закладів.

Школа у селі Вири Сумської області, 25 березня 2023 рік. Фото: Суспільне Суми

“Ми не чекали, що таке буде у нас, тому що ми знаходимся далеко від кордону. 20-кілометрова зона, але це не поруч. Символом нашого закладу є береза, яка стоїть у нас дуже давно. Я не можу сказати, скільки років, але вона ще була в нас, коли була стара школа. Вона стоїть із 78 року і вона вистояла після цього удару. Я думаю, що це гарний знак, і що буде все дуже гарно в нас, і що ми відбудуємо наш заклад ”, — розповідає директорка Вирівської школи.

Фото: Суспільне Суми

Що відомо

  • Пошкоджені школа, будинок культури, будівля сільради та приватні будинки – такі наслідки обстрілу російськими військовими села Річки Сумського району в ніч з 23 на 24 березня. За словами голови громади Миколи Солодовника, обійшлося без загиблих та травмованих людей. Жителі села Річки на Сумщині розповіли Суспільному про обстріл 24 березня.

Новости Украины