Вступ не буде швидким. Глава Міноборони Британії розкрив плани НАТО щодо України

Вступление не будет быстрым. Глава Минобороны Британии раскрыл планы НАТО по Украине

Вступ України до НАТО не буде швидким, оскільки з цього питання досі є розбіжності. Проте альянс готовий підтримувати Україну.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на міністра оборони Британії Бена Воллеса в інтерв'ю The Washington Post.

Він заявив, що існують розбіжності щодо перспектив вступу України до НАТО. За його словами, альянс, як і ЄС, не хочуть повторювати помилок минулого, обіцяючи кандидатам швидке членство.

"Ми повинні бути реалістами і сказати: "Цього не станеться у Вільнюсі". Це не станеться найближчим часом", — сказав Воллес.

Як стверджує Воллес, в НАТО розмірковують над альтернативами, щоб "допомогти Україні і дати їй не 100-відсотковий, але такий же ефект, як НАТО".

Міністр заявив, що низка країн готова укласти двосторонні або багатосторонні "пакти про взаємну оборону" з Україною та взяти на себе зобов’язання щодо довгострокових планів нарощування військового потенціалу країни.

На думку Воллеса, це убезпечить Україну і не дасть Росії повторити агресію, "сухопутні сили якої будуть значно виснажені протягом наступних 10 років".

Україна та НАТО

Українська влада неодноразово наголошувала, що наша країна готова приєднатися до НАТО, хоча і розуміють, що це навряд чи станеться до закінчення війни. Президент Володимир Зеленський пояснив, що Україна чекає політичних кроків від НАТО — чіткого плану вступу чи ухвалення гарантій безпеки.

В НАТО поки не поспішають з обіцянками щодо членства чи гарантій. Генсек НАТО Єнс Столтенберг наголошує, що "двері відкриті", але водночас пояснює — наразі пріоритетом є допомога Україні у війні. За даними західних ЗМІ, НАТО обговорює декілька "механізмів безпеки".

 

Джерело

Новости Украины