Вторгнення Росії в Україну: головні події на Сумщині 49 тижня війни

За інформацією: Суспільне Суми.

Суспільне Суми

Військові РФ щодня завдають ударів по прикордонних громадах Сумщини. Внаслідок обстрілу зі ствольної артилерії села в Есманьській громаді, загинула 19-річна дівчина, троє людей отримали травми. Командувач ОТУ "Суми" генерал-майор Олександр Нестеренко йде з займаної посади, також президент підписав указ про звільнення голови Сумської ОВА Дмитра Живицького.

Суспільне Суми продовжує слідкувати за подіями російсько-української війни.

28 січня

Загалом за день армія РФ здійснила 13 обстрілів семи громад Сумщини — Білопільської, Глухівської, Зноб-Новгородської, Краснопільської, Шалигінської, Середино-Будської та Юнаківської.

По місту Середина-Буда на Сумщині російські військові завдали, ймовірно, авіаційний удар. Вибухом зруйнований двоповерховий будинок, пошкоджені спорткомплекс та дитсадок, вибиті вікна в приватних будинках. За попередньою інформацією, жертв немає.

Середина-Буда, Сумська область, 28.01.2023 р. Фото: ДСНС України в Сумській області

Перший бій в Сумах на вул. Кондратьєва біля Кадетського корпусу був вже вдень 24 лютого. Тоді стало відомо про 6 поранених і трьох загиблих. Другий розпочався ввечері і тривав близько до 01:30 25 лютого. Ворог відступив. Як тоді боронили Суми та хто відбив наступ армії РФ, розповідає військовослужбовець 81-шої окремої аеромобільної бригади Руслан з позивним"Bumblebee".

З 10:45 до 11:50 російські війська обстрілювали три населені пункти Шосткинського району Сумської області.

Зранку зазнали обстрілів Есманська та Шалигінська громади.

27 січня

Протягом дня російські військові обстріляли Білопільську, Есманьську та Середино-Будську громади на Сумщині. Всього зафіксовано 52 удари. Про це повідомляють у військовій адміністрації.

У Сумах 27 січня провели в останню путь штаб-сержанта Олександра Гончарова. Загинув штаб-сержант 19 січня, виконуючи бойове завдання на Вугледарському напрямку.

Загиблий Олександр Гончаров. Фото: Суспільне Суми

За час повномасштабної війни на Сумщині загинуло понад 150 цивільних, близько двох тисяч людей постраждало — прокуратура. Також знищено та пошкоджено 2277 житлових будинків та домогосподарств, 91 навчальний та виховний заклад, 65 об’єктів критичної інфраструктури (газопроводи, водопроводи та електромережі), 12 медичних закладів.

Прокуратура Сумської області

Ніч на Сумщині минула без обстрілів, про це повідомили в Сумській ОВА.

26 січня

"Дістаємо малюнки і розуміємо, за що ми воюємо". Десантник із Сум зустрівся з дівчинкою, малюнок якої носив біля серця.

Він пройшов Донецький аеропорт, звільняв Ізюм Балаклею та Куп’янськ, а 22 січня загинув на Луганщині. 26 січня Суми попрощалися зі своїм захисником, розвідником 92-ї бригади Едуардом Пінчуком.

Суспільне Суми

Протягом дня російські військові зі своєї території обстріляли Білопільську та Великописарівську громади Сумської області.

У своєму Facebook генерал-майор Олександр Нестеренко повідомив, що наразі, за рішенням вищого військового керівництва, відбуваються заплановані ротаційні зміни, зміна командувача та особового складу ОТУ "Суми". Чоловік також зазначив, що зона відповідальності ОТУ — контрольована, підрозділи готові реагувати на будь-які зміни безпекової ситуації на Сумщині та у визначеній смузі відповідальності.

Вночі на Сумщині не було обстрілів зі сторони РФ — повідомили у військовій адміністрації.

Про події 48-го тижня війни читайте за посиланням.

Новости Украины