Втрата сезону – можливi наслiдки «справи Даяни»

Втрата сезону – можливi наслiдки «справи Даяни»

Даяна Ястремская, j48tennis.net

Міжнародна федерація тенісу тимчасово відсторонила Даяну Ястремську від змагань. Це не кінець кар’єри, не катастрофа, але наслідки для спортсменки можуть бути дуже серйозними. Остаточне рішення ITF має ухвалити пізніше після того, як отримає пояснення від тенісистки. Отже, наступні кілька тижнів мають велике значення для подальшої кар’єри Даяни.

Щодо самих фактів, то зараз, природньо, ITF опублікувала мінімум інформації. Пробу у Даяни взяли 24 листопада, її перевірено в акредитованій лабораторії в Монреалі. ВАДА виявила в аналізах Ястремської метаболіт местеролона. Спортсменці повідомили про результати тесту 22 грудня, попередивши про майбутнє відсторонення. Даяна мала право опротестувати рішення (зараз також має), але до цього моменту цим не скористалася. 7 січня відсторонення офіційно діє мінімум до винесення остаточного рішення.

Читайте також: Ястремська – про відсторонення: “Ніколи не приймала заборонених препаратів»

Не подавати протест і визнати результати тесту – правильний вибір, якщо була помилка, фахівці її виявлять згодом під час вирішального слухання. Співпрацювати з органами ВАДА – теж вірне рішення, все це враховується пізніше. На жаль, дати вичерпні пояснення і максимально відверто розмовляти з офіцерами ВАДА – це максимум, що Даяна може зробити в такій ситуації.

Втрата сезону – можливi наслiдки «справи Даяни»

Даяна Ястремська. Фото – Getty Images

Местеролон входить до переліку заборонених речовин як анаболічний андрогенний стероїд. Його можуть вживати для підвищення фізичних чи інших спортивних показників. З організму виводиться через нирки у вигляді метаболітів (так і виявляють). Головна деталь в цьому – його можуть використовувати спортсмени-чоловіки. Для жіночого організму він як допінг не ефективний, а певною мірою навіть шкідливий. В Україні він доступний у вільному продажу в складі ряду лікарських засобів.

Даяна наголошує, що не приймала жодних заборонених препаратів і що речовина могла потрапити в організм випадково. Виходячи з логіки застосування местеролона, це дійсно схоже на правду. Жодного сенсу для тенісистки вживати його не було. Цей, та ще кілька фактів говорять на користь Даяни.

Концентрація местеролону в пробі була дуже незначна (з її слів). Тест взяли у спортсменки поза змаганнями. Більше того, Даяна за кілька тижнів до того завершила сезон, не тренувалася і відпочивала. До наступних змагань – кілька місяців. Про жодне підвищення спортивної форми мови бути не може.

Читайте також: Сезон Світоліної: без проблем зі здоров’ям і “бомби” уповільненої дії

Ястремська впродовж останніх сезонів регулярно задавала тести на допінг. У 2019 році таких аналізів було більше двох десятків, під час змагань та поза ними. Останній – на турнірі в Лінці на початку листопада, результати – негативні. За свою кар’єру Даяна не вживала заборонених препаратів, жодних порушень у неї ніколи не було.

А тепер про погане. В переліку заборонених до вживання речовин местеролон згадується як стероїд і не має жодних виключень для мінімальної дози в організмі. Отже, зовсім незначна частка речовини, якщо її виявили – це все одно заборонено.

Другий момент – сам пункт 2.1.1 Антидопінгової тенісної програми. Спортсмен сам несе відповідальність за потрапляння заборонених речовин в його організм. Наміри, доведена провина, халатність чи незнання – навіть якщо цього всього не встановлено, тенісист все одно порушив правила. Так, відповідальність буде різною.

Найлегший варіант для Даяни – якщо проба помилкова, взята з порушеннями, не герметична тощо. Всі обвинувачення будуть зняті, Ястремська повертається до змагань наступного ж дня. Все одно це не відбудеться швидко – такі питання можуть вирішуватися впродовж місяця чи довше.

Джерело

Новости Украины