Федереру час завершувати кар’єру, а WTA та ATP мають об’єднатися

Федереру час завершувати кар’єру, а WTA та ATP мають об’єднатися

Роджер Федерер, Getty Images

Важкий минулий рік впливає і на нинішній. Пандемія не відступила, вакцина ще не потрапила до кожного і найближчим часом допомога по світу надходитиме нерівномірно. У більшості видах спорту сезон налаштовані все ж врятувати. Тенісний світ може це зробити з власними особливостями.

Календар розподілити на кластери

В першу чергу, доцільніше буде взагалі синхронізувати жіночий та чоловічий календарі. Кожен спортивный захід світового значення – це навантаження на місцеві служби, перельоти, контроль за прибулими спортсменами, тренерами. Так, навіть фанатами – там, де заборони м’якші, будуть спроби мандрівок вболівальників.

Турніри варто звести за географічним принципом кілька тижнів спортсмени можуть грати в одному регіоні, потім переїжджаючи до іншого. Так, не “виключно в одному” – таких кластерів може бути 2-3, але логічно пов’язаних з турнірами всередині кожного. Це дасть змогу контролювати пандемію всередині “пузирів безпеки”. Зменшить витрати часу на карантин та інші логістичні проблеми.

Карантин однаковий для всіх

Жодних переваг не має бути для окремих спортсменів. Якщо умови одного дозволяють тренування на свіжому повітрі – такі ж мають діяти і для суперників. Це питання загострилися після того, як ряд тенісистів обурилися різним “карантином” в Австралії для топ-гравців та всіх інших. Якщо для топів передбачено виставковий турнір в цей час – зробіть щось подібне для гравців нижче за рейтингом.

Федереру час завершувати кар’єру, а WTA та ATP мають об’єднатися

Илля Марченко, tennis-valgardena.com

При цьому саме питання карантину не можна порушувати, якщо це передбачено наказом уряду держави-господаря. Всі спортсмени мають чітко пам’ятати – закон один для всіх, і місцеві жителі приймають рішення, що буде краще для їх країни.

Мейджори мусять допомогти меншим турнірам

Цікава особливість Австраліан Опен – кваліфікацію до нього грали в Дубаї та Досі. Це шанс врятувати низькорейтингові турніри по всьому світу. Мейджори можуть надавати вайлд-кард для переможців деяких нижчих змагань, також проводити за їх рахунок кваліфікацію. Втрачена частка призових та спонсорських виплат мало вплине на умовний Вімблдон, але врятує ряд інших турнірів.

Федерер та Вільямс цього року можуть завершити кар’єру

Звісно, ніхто з них поки не натякав на це, але ситуація підштовхує. Вони в тенісі вже понад 20 років. Виграли все, що хотіли. Так, продовжують отримувати задоволення від гри і, найголовніше, показують топові результати. Цей рік – нагода піти з високо піднятою головою.

У Роджера все ще є шанс виграти черговий Вімблдон. Але треба бути чесним – вже там він не головний претендент. На інших турнірах йому вже важко буде з новою хвилею (Циципасом, Мєдвєдєвим, Тімом). Травми і вік змушують швейцарця прибирати з графіку турніри, де його шанси на успіх низькі.

Цього року він може залікувати коліно, свіжим виступити в Лондоні, а потім зіграти в Токіо. Пронести прапор країни на Олімпіаді. І ще раз позмагатися за медаль.

Федереру час завершувати кар’єру, а WTA та ATP мають об’єднатися

Серена Вільямс, Getty Images

Це все стосується і Серени. Спортсмени такого калібру самі вирішують, коли на стає це саме “досить”. Було б несправедливо, якби вони зупинили кар’єру під час локдауну. Не якийсь коронавірус, а самі вони приймають рішення.

Цього року влітку щільно мають зіграти Вімблдон, Олімпіаду та ЮС Опен. Якщо для красивого фіналу хтось чекав яскравий знак – ось він.

Марта Костюк стане другою ракеткою України

На жаль, через втрату очок Даяни. Як сильно би не хотілося позитивного рішення спортивного суду, дискваліфікація на певний період – найбільш імовірний підсумок її справи. Але Марта має підніматися в рейтингу незалежно від очок Даяни.

Костюк вже зараз стабільно успішно грає з суперницями “свого рівня”. В лапках – тому що це поняття відносне і за грою Марта заслуговує місця суттєво вищі. У неї ще залишаються прогалини – активні походи до сітки часто ведуть то обводок, які Костюк програє. На задній лінії також хотілося би більше стабільності, а часом – більше варіативності. Однак це проблеми зростання та ті помилки, на яких можна вчитися.

Федереру час завершувати кар’єру, а WTA та ATP мають об’єднатися

Марта Костюк, Getty Images

Головний плюс для Марти в нинішній ситуації – вона менше витрачає час та сили на кваліфікаціях та слабших суперницях. Витривалість прийде з віком через деякий час, а зараз можна витрачати енергію на тих матчах, де дійсно є шанс заробити очки. Вимагати від Костюк за рік досягти результату Ястремської (29 сходинка) – дуже оптимістично, але топ-50 вже зарай їй цілком до снаги.

Якщо ж справа Даяни вирішиться успішно, вже в цьому році у нас буде третя тенісистка високого рівня.

ATP та WTA мають нарешті об’єднатися

Роздрібленість тенісу на кілька керівних органів – рудимент старих часів. Навіть турніри Великого Шолому (які впливають на світовий теніс не менше, ніж власне асоціації) однаково оцінюють комерційні вигоди від жіночих та чоловічих змагань. Позиція спонсорів однозначна – змагання мають оцінюватися однаково. Популярність жіночого чи чоловічого тенісу відрізняється в різних країнах – залежно від успіхів конкретних спортсменів. Але загалом – жіночий теніс у світі популярний а гравці відомі. Не треба зациклюватися на абсолютних цифрах. Так, чоловічі турніри загалом притягують більшу аудиторію та більші контракти спонсорів. Але будь-який спортивний виробник тут побачить лише величезний ринок, який досі не встигли охопити і який слід розвивати.

Зараз чоловічі і жіночі турніри мають різну класифікацію, по-різному нараховують очки. Навіть за перемогу на турнірах Великого Шолому жінки отримують менше очок, ніж чоловіки. Це дурість – як можна по-різному оцінювати переможців у своїх категоріях?

Час настав. Ідею об’єднання підтримують спортсмени (зокрема, ті ж Надаль і Федерер). Однозначно готові до цього спонсори. І цілком готовий до цього світ. Справа лише за тим, щоб нарешті домовитися. Роджер Федерер та Серена Вiльямс – чим не першi керiвники нового єдиного туру?

Джерело

Новости Украины