Пан або пропав для Світоліної

Пан або пропав для Світоліної

Элина Свитолина, j48tennis.com

Еліна Світоліна пробилася до верхньої частини Індіан Веллс. Турнір для неї має величезне значення. ІВ – останній “тисячник” сезону, турнір, на якому розігрується більше очок, ніж у всіх інших загалом можна отримати за жовтень. Отже, він стає вирішальним, щоб визначити, хто потрапляє на Підсумковий турнір у Гвадалахарі.

У рейтингу WTA Світоліна тримається досить високо, але це поки що. Вона багато в чому залежить від очок Підсумкового турніру. Ще у 2019 році українка грала у фіналі проти Ешлі Барті (у ковідний 2020 сезон турнір не проводили). Потрапити туди можна за результатами “чемпіонської гонки” (офіційна назва – Гонка до фіналу WTA). І там у Еліни мало хорошого.

Нагадаю, у “чемпіонській гонці” очки враховуються за 16 турнірів впродовж календарного року. Серед них – виступи на гренд-слемах, “тисячниках”, та п’ятьох турнірах нижчого рівня. На Підсумковий виходять вісім кращих тенісисток. Вже забронювали участь у ньому четверо (Ешлі Барті, Арина Сабаленка, Барбора Крейчикова, Кароліна Плішкова). Еліна поки в цьому рейтингу йде аж 12-ю.

Офіційно (без урахування Індіан-Веллсу), Світоліна заробила 2382 очка. За кілька раундів вона вже просунулася вперед, це врахується пізніше (мінімум 2501 очко). Цього мало.

Пан або пропав для Світоліної

Элина Свитолина, btu.org.ua

Отже, хто має найкращі шанси потрапити до “вісімки”? Найпростіший спосіб – набрати у підсумку 3526 очок, це кваліфікаційний рівень. Його досягнуть не всі. Для Еліни, наприклад, це теоретично ще можливо. Найближчі кандидати на Підсумковий – Іга Швентек (в неї буде щонайменше 3226 очок, і вона продовжує виступати в ІВ), Марія Саккарі (буде 3157 очок) та Гарбіньє Мугуруса (стане 3151). Останні вже вибули з американського турніру, але запас у них хороший.

Восьмою зараз йде Наомі Осака. Але японка завершила сезон, тож не гратиме, навіть якщо теоретично потрапить до Гвадалахари. Тому за останнє місце точитиметься запекла боротьба, і там шанси мають чи не з десяток спортсменок. Серед них і Еліна.

В тому, що Світоліна опинилася в такій ситуації. очевидно слід шукати причини у виступах самої тенісистки. Але головне – компанія суперниць за останнє прохідне місце у своїй більшості має дякувати саме Еліні. Отже, як так сталося.

Пан або пропав для Світоліної

Онс Жабер. Фото – Getty Images

Дев’ята у рейтингу Онс Жабер. Мала 2685 очок та продовжує виступати на Індіан Веллс. Світоліна цього сезону одного разу зустрічалася з Жабер у Чикаго в чвертьфіналі (1 жовтня відбувся матч). Еліна програла той поєдинок (4:6, 2:6), та отримала 100 очок. Онс вийшла до фіналу, де поступилася Мугурусі, заробивши 308 очок. -208 очок не на користь Еліни – левова частка її відставання від Жабер.

Еліза Мертенс вже програла в Індіан Веллсі, заробивши у підсумку 2447 очок. Вона для українки більше не конкурент у гонці. Проте певну щедрість Еліна також проявила. В єдиному за рік їх матчі на самому початку сезону Світоліна програла бельгійці у чвертьфіналі в Мельбурні (3:6, 7:5, 6:10). Мертенс той турнір виграла, +100 очок зароблено проти +470 очок суперниці.

Анастасію Павлюченкову пропускаємо. Еліна з нею не грала цього року. А сама росіянка вже вибула з ІВ та втратила шанси на Підсумковий. Єдине, що вона може далі зробити – забрати очки у суперниць Еліни на іншому турнірі.

Корі Гауф – єдина в цьому переліку, з ким Еліна грала краще. В другому раунді Австраліан Опен Світоліна перемогла (6:4, 6:3). Корі зараз набирає 2435 очок, максимум матиме 3315. Вона може заявитися ще на один-два турніра в разі потреби, але буде не сіяною та отримає важку сітку.

Трохи нижче йде Джесіка Пегула, і тут ситуація найгарячіша. Світоліна на початку року перемогла американку в Абу Дабі ((6:4, 6:3) в першому раунді. Далі Еліна пройшла до чвертьфіналу, заробивши 120 очок. Помста була болючою. Джесіка вибила Еліну з Австраліан Опен в 1/16 фіналу (4:6, 6:3, 3:6). Сама потім поступилася в наступному матчі, але отримала кращий баланс очок. Еліна за турнір заробила 240, Джесіка – 430, +70 очок за підсумками двох матчів на користь американки.

Пан або пропав для Світоліної

Джесика Пегула, Getty Images

Пегула – перша з головних суперниць Еліни. Саме з нею українка гратиме в 1/16 фіналу, це очна боротьба за шанс вийти на Підсумковий. Хто програє – остаточно втратить шанси.

Також оминаємо Емму Радукану, ситуація як і в Павлюченкової. Еліна з нею не грала, Емма з ІВ вибула, на турнір не потрапляє. Про британку можна лише згадати в контексті її перемоги на ЮС Опен. Еліна в блискучій формі та на хорошому ходу на американському Шоломі поступилася Лейлі Фернандес, якій в той день вдавалося все. Українка мала реальний шанс навіть на фінал – ця додаткова тисяча очок була би зараз зовсім не зайвою.

Наступна конкурентка – Анет Контавейт. З естонкою також українка не зустрічалася, але можна побачити, де це могло би статися. Влітку в Істбурні Світоліна програла в другому раунді, Контавейт дійшла до фіналу, заробивши 308 очок. Анет позаду, але теоретичні шанси ще має.

Анжелік Кербер двічі грала з Еліною. Спочатку українка перемогла в чвертьфіналі Штутгарту (7:6, 6:3), далі поступившись Барті. Позитивний баланс – 185 очок проти 55. В наступному, більш рейтинговому, Цинциннаті була поразка в другому раунді (5:7, 6:2, 4:6). Кербер сповна цим скористалася, дійшовши до півфіналу. Різниця очок – 60 для Еліни, 350 для Анжелік.

Що далі? Турнір в Індіан Веллсі набирає принципового значення. Перемога в ньому фактично виводить спортсменку на Підсумковий. Поразка може залишити в грі, залежно від раунду. Звичайно, якщо американський турнір виграє хтось на кшталт Плішкової чи Крейчикової, шанси залишатимуться, і на ситуацію впливатимуть інші турніри. І тут не дуже хороша картина для Світоліної.

Пан або пропав для Світоліної

Элина Свитолина, Getty Images

В жовтні залишиться грати чотири турніри рівня 250 та вище. Єдиний “п’ятисотник” – Кубок Кремля. Еліна ніколи навіть не піднімала питання щодо участі в нинішніх російських турнірах, уявити українку там неможливо. А от суперниці приїдуть.

В Москві заявилися сіяними Жабер та Кербер. Онс також встигає зіграти ще за тиждень – на 250-ку в Курмаєрі. За цих обставин вона має шанс набрати суттєво більше очок від Еліни. Що може грати на руку українці – наявність в Москві тих же Павлюченкової, Саккарі, Мугуруси, які можуть відібрати ці очки в Жабер. Ще один промінь надії – елемент хаосу в особі Сімони Халеп. Румунка втратила шанси на підсумковий, але за будь-яких обставин вона – надзвичайно важка суперниця.

Еліна зіграє на єдиному турнірі. Вона посіяна під першим номером в Тенеріфе. Суперниці цілком їй до снаги. Проте тут можна отримати максимум 280 очок. Без успішного виступу в Індіан Веллс цей турнір не матиме особливого впливу.

Жабер претендує на 470 очок Москви та 280 Курмаєру. Кербер – на московські бали. Контавейт може ще набрати 280 очок у Трансильванії. На один із цих турнірів також можуть дозаявитися Пегула та Гауф.

Еліна опинилася в ситуації “пан або пропав”. І головним чином сама в цьому винна. Крім того, більшість її конкуренток заробили очки на матчах проти українки. За приблизно рівних обставин (виліт у найближчих раундах) останнє прохідне місце на Підсумковий турнір має шанси отримати Онс Жабер. Еліні потрібно перемагати всіх, щоб довести право бути серед еліти цього року.

 

Джерело

Новости Украины