У Чернівцях на закупівлю автобусів витратять понад 50 млн грн. Скільки транспорту потрібно тролейбусному

За інформацією: Суспільне Чернівці.

Автобуси Mercedes-Benz, які придбали для ЧТУ в 2022 році. Фото: Facebook / Роман Клічук

У Чернівцях цьогоріч на закупівлю автобусів планують витратити понад 50 мільйонів гривень з міського бюджету. За ці гроші планують купити приблизно 30 автобусів для тролейбусного управління. Наразі комунальне підприємство щодня випускає на маршрути 25 машин.

Про це під час сесії міськради 26 січня розповіла в.о. директора департаменту транспорту міськради Людмила Свирида.

За її словами, нині комунальний та приватні перевізники випускають понад 160 автобусів, які працюють на 46 міських маршрутах. Для того, щоб тролейбусне управління змогло обслуговувати всі автобусні маршрути потрібно понад 280 мільйонів гривень, з яких 53 вже виділили на закупівлю транспорту цьогоріч.

Депутати міськради доручили фінансовому управлінню вивчити можливість виділити ще 50 мільйонів на закупівлю автобусів. Також підтримали петицію, у якій пропонують зробити весь громадський транспорт у Чернівцях комунальним.

"Все залежить від фінансування". Чи готове тролейбусне управління до закупівлі автобусів

У тролейбусному управлінні є достатньо місця для розміщення та ремонту 30 автобусів, які планують закупити у 2023 році, повідомив у коментарі Суспільному в.о. директора ЧТУ Петро Лисак. За його словами, на підприємстві працюють над тим, щоб купувати більше транспорту, втім обсяги закупівель залежать від фінансування. Також набирають нових водіїв.

Ремонтний цех тролейбусного управління в Чернівцях. Фото: Суспільне Чернівці

"Щоб забезпечити всі маршрути, за винятком маршрутних таксіЯк маршрутні таксі в Чернівцях курсують автобуси з Калинівського ринку. Це маршрути №14, 22, 30, 31, 32, 33 і 35.Маршрутні таксі можуть зупинятися на вимогу пасажирів у будь-якому місці, де це не заборонено правилами дорожнього руху. Інші автобуси мають зупинятися лише на зупинках., нам потрібно придбати приблизно 100 автобусів. Але все залежить від фінансування", — сказав Лисак.

Перший у цьому році тендер на закупівлю вживаних автобусів мають оголосити найближчим часом. Транспорт планують закуповувати невеликими партіями, оскільки важко знайти підрядника, який зможе придбати всі 30 автобусів одразу, розповів керівник тролейбусного управління.

"Зараз у Європі зріс попит і, відповідно, ціни на вживаний транспорт. Його купують переважно для України, тих міст, які постраждали через війну. Тому нам стало важче закуповувати автобуси", — розповів Лисак.

Торік для тролейбусного управління закупили 23 вживаних автобуси за майже 34 мільйони гривень.

Автобуси Mercedes-Benz на території тролейбусного депо в Чернівцях. Їх купили у 2022 році за гроші з міського бюджету. Фото: Facebook / Роман Клічук

Що відомо

  • Автобуси тролейбусного управління працюють на маршрутах №1А, 5, 6, 7, 8, 9, 15, 29 і 34. Транспорт обладнаний валідаторами та QR-кодами для безготівкової оплати за проїзд.

Новости Украины