У гаманцях сумчан з’явиться нова 200-гривнева банкнота

З 25 лютого в Україні Нацбанк вводить в обіг нові 200-гривневі банкноти, які будуть використовуватися одночасно з купюрами старого зразка.

«Після введення в обіг нових 200-гривневих банкнот громадянам не потрібно обмінювати банкноти попереднього зразка на нові. Новими банкнотами Національний банк заміщуватиме зношені та пошкоджені 200-гривневі банкноти зразка 2007 року», – повідомили в Нацбанку.

За дизайном нова 200-гривнева банкнота наслідує інші сучасні банкноти номіналом 20, 100, 500 та 1000 гривень. На ній збережені основні зображення купюри зразка 2007 року: на лицьовому боці розміщено портрет Лесі Українки, а на зворотному боці – зображення будівлі в’їзної башти Луцького замку. Портрет Лесі Українки перемістили у центр банкноти (раніше був з правого боку). Розмір нової банкноти не змінився – 75 x 148 мм, як і її кольорова гама.

У Нацбанку зазначають, що нова банкнота має кілька нових інноваційних елементів захисту. Зокрема, повертаючи її в руках, легко перевірити один із них – оптично-змінний елемент SPARK, який має поступово змінювати колір.

«Ще однин інноваційний елемент захисту – «віконна» захисна стрічка. Ця частково введена в товщу паперу полімерна стрічка містить цифрове зображення номіналу банкноти та тризуба – малого державного герба України. Якщо змінювати кут нахилу банкноти, спостерігається кінетичний ефект – змінюється напрям руху її фонового зображення», – повідомляють в НБУ.

Крім того, в новій банкноті покращили рельєфність елементів друку, у тому числі елементу для людей з вадами зору, а також змінили й удосконалили ультрафіолетовий та інфрачервоний захист.

Нагадаємо, що раніше в Нацбанку повідомили, що рівень підробок національної валюти знизився. Найчастіше у 2019 році підробляли банкноти старого зразка: 500 грн 2006 року та 100 грн 2005 року.

zaxid.net

Источник

Новости Украины