У Херсонській області окупаційна влада «дозволила голосувати» з українськими документами

За інформацією: Суспільне Херсон.

Російський паспорт. Фото: Facebook / Асоціація реінтеграції Криму

На тимчасово окупованій Херсонщині так звана "виборча комісія" "дозволила" місцевим жителям голосувати з українським паспортом будь-якого зразка. Про це в телемарафоні "Суспільне. Спротив" повідомила правова аналітикиня Центру прав людини Онисія Синюк.

За її словами, представниця окупаційної виборчої комісії в Херсонській області заявила, що місцеві жителі могли втратити документи чи не встигли їх отримати. Тому "дозволяють" голосування за українським паспортом будь-якого зразка і за будь-якими документами, виданими до 30 вересня 2022 року. Наприклад, це може бути посвідчення водія. Для Херсонської області вимога російського паспорта не є обов'язкова, говорить правова аналітикиня, посилаючись на представників так званої "виборчої комісії".

"Чи мають вони право проводити вибори на територіях, де оголосили воєнний стан, зокрема на окупованих? Для себе у воєнному стані вони дозволили вибори. Зокрема до тих змін, які вносилися до їх законодавства про воєнний стан, були безпосередньо спрямовані на окуповані території. Тому що на цей час у РФ воєнний стан оголошений лише на окупованих територіях України. І під час воєнного стану вибори можна проводити. Але якщо говорити взагалі про законність таких виборів, то звичайно, що це абсолютно незаконно", повідомила Онисія Синюк.

На лівому березі Херсонщини російські окупанти розгорнули так звану "підготовку" до фейкових виборів, які планують провести 10 вересня. Через це вони знову почали приходити до людей додому і визначати, хто отримав російський паспорт.

На тимчасово окупованих територіях Херсонщини окупаційна влада сформувала фейковий орган без повноважень місцеву “громадську палату”, яка видає "посвідчення громадського діяча" й оцінює "законодавчі ініціативи".

Новости Украины