У Хмельницькому лікарі виконали першу родинну трансплантацію нирки

За інформацією: Суспільне Хмельницький.

Фото: Хмельницька обласна лікарня.

Першу родинну трансплантацію нирки виконали у Хмельницькій обласній лікарні. Оперативне втручання з пересадки нирки від батька до сина відбулося за допомогою хірургів обласної лікарні та їх колег зі Львова.

Про це Суспільному розповів голова групи експертів з трансплантології області Олексій Підмурняк.

Зараз і батько-донор, і син-реціпієнт почуваються задовільно, каже Підмурняк.

"Втомилися трохи. Я першу добу майже не спав, і другу не спав. Тяжко відходити, а так нормально. Сподіваємося, що все в нас дуже швидко буде добре", — говорить батько, який став донором нирки для свого 39-річного сина.

Дружина чоловіка, який отримав нирку, Ольга Рауш вдруге на кілька хвилин прийшла їх провідати. Чоловік, каже, давно мав хворобу нирок.

"У нього були проблеми з нирками, білок завищений, але з часом ставало усе гірше і гірше. А після того, як він перехворів на COVID, ситуація значно погіршилась. І буквально дуже швидко ми дійшли до того, що нирки відмовили і ми перейшли на гемодіаліз. Щодо донора, то ми думали, запитували, чи ставати в чергу, оскільки це такий процес нешвидкий, довгий, невідомо як, коли може тобі знайтися донор… Але майже відразу батько чоловіка виявив бажання стати для нього донором і віддати одну свою нирку", — розповідає Ольга Рауш.

За словами голови групи експертів з трансплантології Хмельницької області Олексія Підмурняка, тривала операція із пересадки нирки шість годин у три етапи.

"Етап забору, етап підготовки нирки і етап трансплантації безпосередньо самої нирки. Перед самою трансплантацією, ми госпіталізували донора і реціпієнта, провели всі необхідні обстеження. Далі ми вже проконсультувалися з нашими колегами, в яких більший досвід виконання таких оперативних втручань, перепровірили аналізи. Пацієнти до нас поступили 27 листопада, 28 ми їх підготували, і 29 листопада виконали трансплантацію", — розповів Олексій Підмурняк.

Оперативне втручання з пересадки нирки від батька до сина, зі слів Підмурняка, відбулося за допомогою хірургів Хмельницької обласної лікарні та колег зі Львова.

"Ми запросили наших колег з Першого територіального медичного об'єднання міста Львова. Приїхав завідуючий відділенням трансплантації, директор серцево-судинного центру, анестезіолог, і ми разом з ними зробили необхідну процедуру — пересадили нирку від батька до сина", — каже Олексій Підмурняк.

До оперативного втручання медики готувалися ретельно, забезпечили все необхідне, говорить Олексій Підмурняк.

"Технічне, матеріальне забезпечення, розхідні матеріали — все, що необхідно, все було. Для підстраховки дещо львів’яни взяли з собою, але не все знадобилося, тому що 98% потрібного у нас було. Після операції пацієнт, якому пересадили нирку, був спочатку в реанімації, наразі ми вже перевели його у відділення. А його батько, який був донором, одразу ж після операції був у відділенні. Зараз обоє пацієнтів почуваються стабільно, нормально, все, що необхідно, виконується. Наша лікарня повністю всім забезпечує, тому що це державна програма, державний проєкт «Трансплантація», тож і сама операція з трансплантації нирки, і післяопераційне лікування та реабілітація, усе відбувається за рахунок держави", — говорить Олексій Підмурняк.

З його слів, ця трансплантація – перша родинна трансплантація, яка відбулася на базі Хмельницької обласної лікарні, але, на його думку, в подальшому таких операцій буде проводитися дедалі більше.

Новости Украины