У Житомирі до 150-річчя з дня народження відомої поетеси Лесі Українки встановлять пам’ятник

У рамках відзначення 150-ї річниці від дня народження Лесі Українки у Житомирі планують спорудити пам’ятник або навіть пам’ятник із сквером – такі пропозиції наразі розглядає місцева влада.

Створення пам’ятника Лесі Українці вже давно обговорюють у стінах департаменту культури, молоді та спорту і управління культури і туризму Житомирської ОДА.

«Створення пам’ятника нашої видатної землячки Лесі Українки давно вже вирує в думках і нашого департаменту, і управління культури і туризму Житомирської обласної державної адміністрації. У наступному році буде 150-річчя з дня народження видатної нашої землячки, поетеси. І, звичайно, в обласному центрі, в місті Житомирі, створення цього пам’ятника давно це питання назріло», – розповідає директор департаменту культури, молоді та спорту Житомирської ОДА Максим Обшта.

Спільним розпорядженням голови обласної державної адміністрації й обласної ради створений оргкомітет з відзначення 150-річчя з дня народження Лесі Українки. Затверджений план заходів. Одним із пунктів цього плану було ініційовано питання перед містом спорудження пам’ятника з облаштуванням скверу, – повідомляє місцева влада.

«На даний час це питання з управлінням культури міської ради пропрацьовується. Є пропозиції відповідні. Але враховуючи, що на даний час обмежені і фінансові ресурси у зв’язки із ковідом, і інші причини, було вирішено це питання проговорити, визначити місце, формат самого пам’ятника і вже кошти передбачити на наступний рік. Звичайно, відкриття цього пам’ятника буде дуже знаковою подією», – наголошує Максим Обшта.

Варіантів розміщення пам’ятника у Житомирі є декілька. Зараз ці пропозиції знаходяться на розгляді.

«Ми давали пропозицію розмістити на вулиці Лесі Українки в місті Житомирі. Є пропозиція від міста розмістити у сквері на вулиці Великій Бердичівській. Тобто це питання місто вирішить: виділення земельної ділянки, розташування. Департамент культури, молоді та спорту, якщо нададуть самі ескізи пам’ятника, готовий їх розглянути, обговорити і надати свої пропозиції», – каже Максим Обшта.

Яким буде пам’ятник, залежатиме від місця розташування, земельної ділянки та коштів, які виділять на його встановлення. Приблизний термін відкриття – до кінця наступного року. Саме стільки часу може знадобитися на спорудження пам’ятника і його відкриття для усіх охочих, – вважають в облдержадміністрації.

«Кошти на даний час поки ще не передбачені. Обговорювалась така пропозиція: в кінці лютого, коли буде день народження самої Лесі Українки, закласти першу цеглину чи відкрити початок будівництва цього пам’ятника і скверу», – говорить Максим Обшта.

Джерело: ctv.ua

Источник

Новости Украины