У катуванні та вбивстві цивільних підозрюють «коменданта» Херсонської області та його підлеглого

За інформацією: Суспільне Херсон.

Будівля у Херсоні, яку росіяни під час окупації міста, за даними прокуратури, використовували як катівню, 8 грудня 2022 року, фото: AP

Правоохоронці ідентифікували та заочно повідомили про підозру заступнику командира 22-го армійського корпусу берегових військ ЧФ ВМФ РФ, "коменданту" Херсонської області та його підлеглому військовослужбовцю ЗС РФ. Вони катували місцевих жителів та вбили щонайменше двох цивільних людей.

Про це у Telegram повідомив Офіс генпрокурора.

За даними слідства, у квітні 2022 року полковника військ РФ призначили "комендантом окупаційної військової комендатури Херсонської області". У своєму підпорядкуванні він мав щонайменше 25 людей, серед яких — військовий РФ, якого ідентифікували правоохоронці.

За наказом так званого "коменданта" незаконно затримували та звозили до катівні місцевих жителів. Їх жорстоко катували та утримували у нелюдських умовах без їжі та води, схиляли до співпраці з окупаційною владою, йдеться у повідомленні. Його підлеглий військовослужбовець РФ періодично виходив за межі обов’язків "спостерігача" й особисто допитував та катував незаконно ув’язнених.

Відомо, що від їхніх дій в травні-липні минулого року постраждали щонайменше 12 цивільних людей. Двох закатували до смерті, повідомили в Офісі генпрокурора.

За порушення законів та звичаїв війни так званому "коменданту" загрожує довічне позбавлення волі. Його підлеглому до 12 років ув'язнення.

Також за організацію катівні у Херсоні в будівлі захопленого російськими окупантами ізолятора тимчасового тримання судитимуть полковника поліції, заступника начальника управління росгвардії по Ростовській області та ще трьох військовослужбовців РФ.

Що відомо про російські катівні на Херсонщині

Під час окупації Херсона у місті "працювали" близько 20 катівень, куди забирали та піддавали тортурам українських активістів. Скільки людей утримували в них остаточно не відома, але близько 400 — вважають безвісти зниклими.

За даними поліції станом на 14 січня 2023 року російські окупанти облаштували дві катівні в одному з сіл тимчасово окупованого Скадовського району.

3 січня 2023 року у Херсоні в підвальному приміщенні будівлі головного управління поліції Херсонської області спеціалізована слідчо-оперативна група виявила катівню, яку облаштували російські окупанти.

Новости Украины