У Польщі – зміна влади: що може завадити Туску стати прем’єром країни

У Польщі – зміна влади: що може завадити Туску стати прем'єром країни

Фото: REUTERS

У Польщі після парламентських виборів розпочалася прем’єріада. Президент Анджей Дуда має запропонувати, а партії, які пройшли до парламенту, — затвердити кандидатуру нового прем’єр-міністра країни, який і сформує майбутній уряд. Реальна зміна уряду Польщі очікується у другій половині грудня.

Нагадаємо, за результатами парламентських виборів правляча партія «Право та Справедливість» набрала 35,38% голосів, її головний суперник «Громадянська коаліція» — 30,7%, «Третій шлях» — 14,4%, «Левиця» — 8, 61%, ультраправа «Конфедерація» – 7,16%.

Переможці, що програли

Хоча партія влади «Право і справедливість» (ПіС) і посіла перше місце, але її результату (навіть якщо додати до нього результат ультраправої «Конфедерації», яка вважалася ймовірним коаліційним партнером ПіС) виявилося замало для того, щоб створити парламентську більшість і, відповідно, призначити свій уряд.

Сумарною більшістю в наступному Сеймі володітимуть три політичні сили, які зайняли на виборах друге, третє та четверте місця – «Громадянська коаліція», «Третій шлях» та «Левиця».

Право висувати кандидатуру прем’єра за Конституцією належить президентові. Анджей Дуда – сам виходець із ПіС, який не приховує своїх симпатій до цієї партії. Наразі кандидати на місце керівника уряду Польщі: представник правлячої партії «Право і Справедливість» – чинний прем’єр-міністр Матеуш Моравецький та представник опозиції – колишній прем’єр Дональд Туск.

«Це нова ситуація за нашими демократичними стандартами, ніколи не було, щоб одна партія перемогла на виборах, а інші, які також мають представників у парламенті, заявили, що саме вони матимуть більшість без партії, що перемогла, і вони висунуть свого кандидата на пост прем’єр -міністра. Як ви розумієте, я мушу це враховувати», — заявив президент Польщі.

Головний кандидат у прем’єри – проєвропейський політик

Найімовірнішим кандидатом у прем’єри від нинішньої опозиції вважається Дональд Туск.

По-перше, саме він є лідером «Громадянської платформи» – партії, навколо якої сформувалося об’єднання опозиціонерів.

По-друге, він, безперечно, найдосвідченіший політик у лавах нової влади, який має, до того ж, солідні контакти в західних столицях і, насамперед, у середовищі брюссельської бюрократії.

Нарешті, по-третє, вважається, що 66-річний Туск, на відміну від молодших колег, здатний буде взяти на себе відповідальність за низку непопулярних рішень, які, цілком можливо, належить прийняти новій владі.

Якщо кандидатура від президента не пройде

Для затвердження прем’єром кандидат від опозиції повинен буде зібрати на свою підтримку 231 депутатський голос із 460. Дуда повідомив, що скликає перше засідання нового Сейму на понеділок, 13 листопада.

Політичний оглядач та експерт із Польщі Тарас Чорновіл розповів KP.UA всю «кухню» формування польського уряду.

— За Конституцією Польщі президент Анджей Дуда має право сам формувати уряд та запропонувати кандидатуру прем’єра. Але! Після цього цей уряд за два тижні зобов’язаний звернутися до парламенту за підтримкою. І якщо парламент підтримає його програму дій, то тоді уряд, призначений президентом, стає повністю легітимним. А якщо парламент не підтримає кандидатуру, яку запропонував президент, то право формування уряду переходить до парламенту, – пояснив експерт.

А в даному випадку в польському парламенті більшість – за опозицією, і вона ніколи не підтримає кандидатуру Анджея Дуди та «Права і Справедливості». Тому припущення, що ПіС збереже свою владу, є дуже ефемерним. А це означає, що прем’єром стане лідер опозиції – Дональд Туск.

Закордонні ЗМІ

Politico:

— Опозиційні партії Польщі отримали достатньо місць на загальних виборах у неділю, щоб відібрати владу у партії «Право та Справедливість», яка керує країною з 2015 року. Опозиція також посилила свій контроль над менш впливовою верхньою палатою Сенату, отримавши 66 місць проти 34 у партії «Право та Справедливість». Наступний крок належить президенту Анджею Дуді, який має висунути кандидата на пост прем’єр-міністра.

The Guardian:

— Партія «Право та Справедливість» на межі усунення від влади. Колишній прем’єр-міністр Дональд Туск схвалює «кінець злих часів», оскільки перші результати показують, що опозиційні партії зможуть сформувати правлячу коаліцію.

Правлячі в Польщі популісти, зважаючи на все, рухаються до поразки на виборах, що стане одним із найзначніших політичних поворотів у Європі за останні роки. Результати підрахунку більшості голосів показують, що опозиція на чолі з Дональдом Туском має можливість створити нову правлячу коаліцію. Уряд Туска, ймовірно, змінить внутрішньополітичний порядок денний Польщі та відновить відносини з Брюсселем, які зіпсувалися через нападки ПіС на незалежну судову систему та інші питання верховенства закону.

BBC:

— Опозиційні партії набрали достатньо голосів на загальних виборах у Польщі, щоб витіснити правлячу праву популістську партію «Право і Справедливість» (ПіС). Після офіційного підтвердження результатів Туск заявив, що «демократичні партії-переможці» перебувають у постійному контакті та готові розпочати управління у будь-який момент. Це покладе край восьми рокам правління лідера ПіС Ярослава Качинського.

Джерело

Новости Украины