У приміщенні обласного відділення Нацполіції Тернопільщини зробили ремонт та оновили обладнання

За інформацією: Суспільне Тернопіль.

Головне управління Нацполіції в Тернопільській області. Фото: Суспільне Тернопіль

У приміщенні обласного відділення Нацполіції зробили ремонт і облаштували сучасним обладнанням Ситуаційний центр. Всі роботи і техніка обійшлись у 25 мільйонів гривень. Про це під час брифінгу, 11 квітня, сказав начальник обласного управління Нацполіції Тернопільщини Сергій Зюбаненко.

Брифінг. Фото: Суспільне Тернопіль

У фойє головного управління Нацполіції Тернопільщини за прозорим склом знаходиться кімната прийому громадян, поруч ігрова зона для дітей та кімната з ДНК-аналізатором.

Фойє головного управління Нацполіції Тернопільщини. Фото: Суспільне Тернопіль

Кімната прийому громадян. Фото: Суспільне Тернопіль

Тепер, щоб провести ДНК-експертизу не потрібно їхати до столиці чи іншого міста. За півтори години спеціальний апарат обробить ДНК-дані й видасть результат.

"Урядом США за сприяння Нацполіції України було для українських поліцейських 32 апарати. Ми проводимо ДНК-дослідження завдяки зразкам, це може бути: кров, тканина, волосся, кістка", — розповів начальник відділу криміналістичного забезпечення слідчого управління обласного управління Нацполіції Тернопільщини Сергій Ярмусь.

Сергій Ярмусь. Фото: Суспільне Тернопіль

Також на першому поверсі знаходиться приміщення служби 102. Щодня поліцейські приймають 800-900 повідомлень. Приблизно половина з них надходить з Херсонщини каже Василь Бойко, начальник управління організаційно-аналітичного забезпечення оперативного реагування обласного управління Нацполіції Тернопільщини.

"Херсонська область — це повідомлення складні. Особливо, як згадати прорив дамби. Оператори не встигали відповідати на дзвінки".

Василь Бойко. Фото: Суспільне Тернопіль

Ситуаційний центр. Фото: Суспільне Тернопіль

З початку повномасштабної війни, відколи тернопільська служба 102 почала приймати повідомлення ще й з Херсонської області, штат працівників служби був не змінений і навантаження на людей було значним, каже Сергій Зюбаненко. Зараз збільшили штат.

Сергій Зюбаненко. Фото: Суспільне Тернопіль

Серед нових працівників служби — тернополянин Назар Вікторовський. Він втратив обидві ноги під час бою біля Бахмута.

"Працював помічником машиніста тепловоза за кордоном, коли почалася війна пішов добровольцем 28 лютого. Літом 2022 року втратив ноги. Був в піхоті 24 бригади. Прилетіли ракети в п’ятиповерховий будинок, я знаходився на другому поверсі і весь будинок завалився. Під завалами лежав 19 годин. Але Бог допоміг, мене витягли. Правда, кінцівки вже не врятували. Але радий, що живий і можу повернутися до роботи".

Назар Вікторовський. Фото: Суспільне Тернопіль

Назар Вікторовський, Сергій Зюбаненко та Василь Бойко. Фото: Суспільне Тернопіль

Також обладнанні інші приміщення, працює автоматизована система входу до них. У Ситуаційному центрі, окрім робочих місць, монітор на всю стіну. На ньому працівники поліції можуть стежити за місцями концентрації правопорушень чи ДТП, найчастіше там розміщенні сучасні системи відеоспостереження, які можуть відстежувати обличчя, номерні знаки, позначки на автівках та збільшувати в кілька десятків разів зображення.

Монітор у Ситуаційному центрі. Фото: Суспільне Тернопіль

Зараз в області працює більше тисячі камер кажуть в поліції. Із грудня, відколи відбулася реалізація проєкту "Безпечна область", є вже певні результати каже Сергій Зюбаненко.

"У нас нема жодного нерозкритого пограбування, розбійного нападу, вбивства. І у відсотковому співвідношенні кількість скоєних злочинів зменшується, а кількість розкритих — збільшується. Зрозуміло, що в першу чергу це інтелект людський – слідчі, оперативні працівники є флагманом, але це система допоміжна. Нема обмежень, що це буде 1000 або 2000 відеокамер. Щодня ми доставляємо камери, будемо вдосконалювати систему".

Сергій Зюбаненко. Фото: Суспільне Тернопіль

За словами Сергія Зюбаненка, вартість проєкту становить 25 мільйонів. Це кошти державного, обласного та місцевого бюджетів. Закупівлі здійснювали за системою Prozorro.

Ситуаційний центр поліції. Фото: Суспільне Тернопіль

Новости Украины