У Раді назвали БЕБ провалом. Бюро у відповідь заявило про арешт 44 млрд грн активів РФ


У Раді назвали БЕБ провалом. Бюро у відповідь заявило про арешт 44 млрд грн активів РФ

Вадим Мельник (Фото: пресслужба форуму Україна 30)

З початку повномасштабної війни Бюро економічної безпеки було ініційовано арешт активів фізичних осіб та компаній з Росії та Білорусі на суму 44 млрд грн. В основному це вагони та товари, що в них зберігаються, а також цінні папери, пов’язані з власниками Альфа-банку.

Підписуйтесь на LIGA.Бізнес в Telegram: коротко про важливе

Про це БЕБ повідомило після того, як його діяльність напередодні жорстко розкритикували на спільному засіданні податкового та правоохоронного комітетів Верховної Ради.

Серед найвагоміших заарештованих активів БЕБ називає:

— вагони та товари у вагонах вартістю близько 19 млрд грн,
— активи фінансової установи на суму 12,8 млрд грн,
— активи мережі АЗС орієнтовною вартістю 2 млрд грн,
— кілька торговельних центрів вартістю 1,3 млрд грн та інші.

У Бюро заявили, що майно орієнтовною вартістю 1 млрд грн передано до АРМА, з них 238 млн грн реалізовано в дохід держави.

3 жовтня керівника Бюро Вадима Мельника викликали для звіту відразу два комітети Верховної Ради через незадовільну, на думку нардепів, роботу БЕБ.

Голова податкового комітету ВРУ Данило Гетьманцев заявив, що реформа податкової міліції, внаслідок якої було створено БЕБ, провалилась.

«Ми бачимо всі ознаки провалу тієї реформи, яка була започаткована нами минулого року… Ми не можемо зробити висновок, чому виник провал. Чи це питання кадрів, які керують цим органом? Або ж це провал стосовно того, що ми взагалі створили цей орган, а не повинні були цього робити, і краще б реформували існуючі тоді правоохоронні органи в економічній сфері», – заявив Гетманцев на засіданні.

За його словами, Бюро провалилось в основних питаннях, якими займалася податкова міліція, і не відбулося як аналітичний орган, яким його створювали.

  • Бюро економічної безпеки почало роботу восени 2021 року.

Читайте також: Були ті, хто перед війною вивів з України 90% своїх активів. Директор БЕБ Вадим Мельник

Джерело

Новости Украины