У Рівному на ринках здорожчала цибуля. В Асоціації фермерів пояснили причину

За інформацією: Суспільне Рівне.

Фото: Суспільне Рівне

У Рівному на ринку здорожчала цибуля. У порівнянні з минулим роком ціна на цей овоч зросла вдвічі. Продавці Суспільному розповіли, що цей факт не лякає покупців і цибулю купують, як і раніше.

Андрій дев'ять років торгує сезонними продуктами на цьому ринку. Нині у продажі лиш цибуля. Розповідає, ціна на цей овоч почала збільшуватися минулого тижня, з 25 нині її продає за 29 гривень за кілограм.

"Не така проблема привезти, як фінансово тяжко. Все подорожчало, пальне подорожчало, відповідно, і на все ціна подорожчала", — додає продавець.

Попри здорожчання сільгосппродукції, її дефіциту на ринку немає, каже вантажник Олег Домащук.

"Поки продукти є на осінь. Дай Бог, що війна закінчилася. Цибуля, помідори, перець, все є. Люди купують", — додає чоловік.

Фото: Суспільне Рівне

Причинами зростання цін на цибулю голова Асоціації фермерів області Андрій Кузьмич називає зміну постачальників й логістики через окупацію Херсонської області.

"Тут є просте пояснення, адже основним виробником, постачальником цього овоча був південь, саме Херсонська область. Так, як зараз Херсонщина окупована, відповідно, блокується вивіз на територію підконтрольну Україні всіх овочів, не тільки це стосується цибулі. Але ми впевненні, що за місяць-півтора завдяки нашим Збройним силам, нашим захисникам піде з Херсона цибуля і ціна впаде. Ми спілкуємося з тими фермерами, там же ж все перекрито і не вивозять", — пояснює він.

Фото: Суспільне Рівне

Нині цибулю везуть з Одеської та Миколаївської областей. Також продають від фермерських господарств Рівненщини.

"По цибулі незначні площі сіються, це овоч, який в нас в області найменше садиться, порівняно з картоплею, буряком, морквою, капустою. Зараз вже пізня цибуля, майже завершена копка. У людей вона вже зібрана давно, ще місяць тому в звичайних господарствах, а в промислових масштабах вона зараз вибирається, погода не сприяє, багато її, на жаль, гниє і буде гнити. Цибуля любить вологу, але тільки тоді, коли росте, а не тоді коли її збирають", — розповідає Андрій Кузьмич.

Нині на ринку ціна на цибулю коливається від 28 до 30 гривень. У 2021 році гуртова ціна стартувала від десяти гривень, у 2020-му — від чотирьох.

Читайте також

  • У Рівному передбачили безоплатне харчування дітей, чиї батьки боронять Україну
  • Рівненщина отримала вакцину Pfizer. Де можна щепитися
  • “Розголос допоміг”: як у Рівному під час будівництва дороги мешканці відстояли своє

Ми у Twitter

Новости Украины