У Сумах відзначили річницю знаходження старовинної прикраси верижиці

За інформацією: Суспільне Суми.

Суспільне Суми

У сумському АртДворі відзначили 10 річницю знаходження на Сумщині верижиці – автентичної прикраси, яку датують 3-4 століттям нашої ери.

Старовинна прикраса, яку знайшли на Сумщині, під назвою верижиця наразі зберігається у Сумському краєзнавчому музеї.

Суспільне Суми

"Я вважаю, що для Сумщини це джек-пот. Якщо Сумщина, влада Сумщини чи громада, зможе правильно використати цей шанс… У нас під Сумами знаходять прикраси рівня Лувру, і це тільки під Сумами. Їх немає вже на Черкащині, їх немає вже на Чернігівщині, на Полтавщині – у нас осередок", — розповів краєзнавець та колекціонер Сергій Гуцан.

Сергій та Наталія Гуцани. Фото: Суспільне Суми

Відвідувач АртДвору Андрій Мозговий вважає, що подібні прикраси — унікальні. "Унікальні з історичної точки зору, і особливо вони унікальні для нашого регіону. Ці прикраси мають тисячолітню історію, і дуже важливо вивчати історію нашого краю, особливо якщо вона дуже давня", — додав чоловік.

Сергій Гуцан вважає, що верижиця має релігійний статус. "Скоріш за все, в нас був величезний релігійний осередок. На мою думку, це як ото в Дельфах була дельфійська провидиця", сказав краєзнавець.

Суспільне Суми

До свята дружина колекціонера, пані Наталія, створила костюм епохи Верижиці, такий, яким він, на її думку, міг би бути. "Відчувати себе в ньому приємно, оскільки ти наче подорожуєш у часі. Що стосується саме київської археологічної культури, то документів нема про це. Дуже багато збереглося прикрас, але як їх носили, ніхто не знає, точних документів, підтверджуючих це, немає", — розповіла Наталія Гуцан.

Наталія Гуцан. Фото: Суспільне Суми

А в галереї "KosTur"до річниці відкрили виставку фотографій і живопису. "Я малював за 2-3 дні до того, як підірвали Каховське водосховище. Я ж не знав, що я малюю, і вже потім я зрозумів, що це загибель музею Райко", — розповів художник Леонтій Костур.

Суспільне Суми

Як сказав Сергій Гуцан, найближчим місяцем в АртДворі проводитимуть мистецькі заходи, присвячені верижиці: пленери, майстер-класи та виставки.

"Це розширює якось наше життя. Ми вперше потрапили, випадково, ми були в музеї, нас запросили й тут подивитися. Тобто ми розширюємо свою свідомість", — розказала відвідувачка АртДвору Любов.

Читати ще

Читати ще Як у Тростянці на Сумщині працює Центр неформальної освіти

Новости Украины