У Тернополі мешканці багатоповерхівки замурували ліфт стіною: сусіди обурені (ВІДЕО)

У Тернополі мешканці будинку замурували сусідам прохід до ліфта, бо вирішили, що на третій поверх можна дістатися і сходами. Частину загального коридору відгородили стіною і встановили двері.

Як інформує «ТСН», літнє подружжя, якому потрібен ліфт, домагається демонтажу прибудови.

«За дверима цієї квартири знаходиться ліфт. Він замурований», — каже пенсіонерка. А тому подружжя пенсіонерів із хворими ногами і грижами — змушені ходити пішки і носити сумки сходами. Бо на третій поверх виїхати неможливо. Точніше підіймач може це зробити, але оскільки, його вихід заблокований, кажуть люди, комунальники кнопку вимкнули.

Сусіди із квартири №113 замурували ліфт ще шість років тому, коли він був несправним. Місяць тому його відремонтували і літнє подружжя, згоди якого сусіди не питали, вирішило домогтися доступу до підйомника. Спершу — вмовляли сусідів із «ліфтової квартири» демонтувати стіну. Проте діалогу не вийшло. Сусідську непоступливість здолала телекамера. Під час зйомок двері у замурований ліфт таки відчинилися. Сусіди, котрі замурували ліфт ж переконують — вони всіх впускають.

Поспілкувавшись із журналістами, мешканці, які привласнили пів коридора, поспіхом покидають знімальну групу сходами, залишаючи прохід до підіймача відчиненим. Пенсіонери вперше за останні шість років заходять у загальний коридор до ліфта, виявляють там полиці з сусідським одягом. Кажуть, тут ще були їхні меблі, взуття та мішки з картоплею, але зараз усе прибрано,

Сьогодні — відчинили двері, завтра — знову зачинять. Пенсіонери не вірять у людяність сусідів. Подружжя вимагає демонтувати перешкоду до ліфта — двері та стіну.

Голова ОСББ живе на дев’ятому поверсі цього ж під’їзду. Її квартира теж у добудові — у так званому «тамбурі», а вхід на її поверх перекритий залізними дверима з кодовим замком.

«Пройдіться від першого до дев’ятого поверху. Ви побачите таке на кожному поверсі: «тамбури» встановлені. Це — все є незаконно», — каже голова ОСББ Анна Войтович.

Проте голова ОСББ займатися демонтажем добудованих стін не хоче. Син пенсіонерів натомість вимагає знести перешкоду до ліфта та ходить по всіх установах. Але марно.

«Зверталися до дільничного. Там — абсолютно ніякої реакції. Зверталися до муніципальної поліції, у міську раду — так само», — каже син пенсіонерів Сергій Ганець.

Те, що усе справді зараз дуже складно з демонтажем незаконних добудов, підтверджує адвокат у сфері будівництва. Бо вже рік як Державна архітектурно-будівельна інспекція України ліквідована, проте і досі не завершена реформа цієї сфери контролю.

«Тобто той орган, який безпосередньо відповідав за виявлення, встановлення і фіксування порушень у будівельній сфері — він фактично на сьогоднішній момент не працює», — каже адвокат Богдан Будзик.

Проте добитись демонтажу такої добудови все ж можна. Найперше — треба людям або голові ОСББ подати запит у міськраду, чи законна така добудова і, чи є у сусідів дозвільні документи на реконструкцію коридора загального користування.

«Коли комісія проведе цю перевірку, то можна встановити факт відсутності будь-яких дозвільних документів з боку архітектури і ДАБІ. Якщо це буде, то це може, в теорії, підлягати визначенню статті 376 — самовільне будівництво», — каже адвокат Богдан Будзик.

А тоді потрібно на підставі усіх зібраних документів та актів обстежень, звертатися до суду. Що і планує зробити подружжя пенсіонерів. Бо увечері після зйомок, сусіди знову наглухо замкнули двері до ліфта.

Источник

Новости Украины