Угорщина, як і обіцяла, заблокувала 18 млрд євро для України. ЄС шукає спосіб обійти вето


Угорщина, як і обіцяла, заблокувала 18 млрд євро для України. ЄС шукає спосіб обійти вето

Фото: depositphotos.com

Уряд Угорщини, як і обіцяв раніше, заблокував угоду про пакет допомоги Україні на суму 18 млрд євро, яку мали розглянути у вівторок міністри фінансів ЄС. Тепер Європейська комісія та інші країни Євросоюзу будуть змушені шукати альтернативне рішення, щоб гарантувати Україні отримання потрібних їй грошей у січні, пише Politico.

Підписуйтесь на LIGA.Бізнес в Telegram: коротко про важливе

За словами співрозмовників видання, це може означати запуск механізму, подібного до «посиленого співробітництва», який дозволить уникнути вето. Але таке рішення вимагатиме від країн ЄС надання бюджетних гарантій, які в деяких випадках потребують схвалення парламентів, що може зайняти деякий час.

«Ми зберігаємо намір почати виплати Україні в січні», – сказав Збинек Станжура, міністр фінансів Чехії, яка зараз головує в ЄС.

Він доручив Раді ЄС працювати над «рішенням, підтриманим 26 країнами-членами», яке б обійшло вето Угорщини.

Угорське вето означає, що й інші питання сьогоднішнього порядку денного – мінімальна ставка корпоративного податку, план відновлення Угорщини та пов’язані з ним гранти на 5,8 млрд євро і рішення про заморожування 7,5 млрд євро для Угорщини – також відкладаються.

Тепер Чехія має визначитися з наступними кроками – призначити новий саміт міністрів фінансів (можлива дата – 12 грудня) або відкласти це питання на пізнішу зустріч лідерів ЄС.

  • Рішення Угорщини про блокування грошей для України було ухвалене через кілька днів після того, як Європейська комісія запропонувала не виділяти Угорщині фінансування від Євросоюзу доти, доки в країні не будуть проведені реформи, спрямовані на зміцнення верховенства права та боротьбу з корупцією.
  • Кулеба перед цим пояснив, що уряд Віктора Орбана веде свою гру з ЄС і використовує Україну як заручницю.

Читайте також: Угорщина відмовилася готувати бійців ЗСУ, оскільки «ми за мир». Українське МЗС відреагувало

Джерело

Новости Украины