Угорщина палає: тисячі людей зі смолоскипами вимагають відставки Орбана. Чи скористається опозиція слабкістю друга Путіна

Тисячі людей протестували в Будапешті 26 березня біля парламенту, вимагаючи відставки головного прокурора та прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана після того, як їх було звинувачено у спробі втрутитися у справу про хабарництво. Протестувальники прийшли зі смолоскипами та скандували «З нас досить! У відставку».

Все це було спричинено майже серіальною історією однієї сім’ї. Петер Мадяр, колишній чоловік колишньої міністерки юстиції Юдіт Варги, оприлюднив запис на якому вона докладно описала спробу помічників глави кабінету Орбана видалити певні частини з документів у справі про хабарництво. Зважаючи на стиль правління Орбана, без його дозволу тут навряд обійшлося.

Ці звинувачення та народні виступи відбуваються у політично чутливий для Орбана час – напередодні виборів до Європейського парламенту, які відбудуться в червні цього року. Здається, великому другу російського диктатора Путіна тепер не до гасел про захоплення Брюсселя, які він зухвало виголошував останнім часом. Тут би втримати Будапешт.

Про те, що спричинило народні антиорбанівські виступи в Угорщині, – у матеріалі OBOZ.UA.

Орбан зазнає втрат

Коли міністерка юстиції Угорщини Юдіт Варга через скандал пішла у відставку в лютому цього року, Орбан втратив одну зі своїх зіркових протеже. Адже саме Варга мала очолити його партію «Фідес» на європейських виборах і була однією з найвідоміших угорських політикинь у Брюсселі.

Але проблеми тільки розпочиналися. Вже через кілька тижнів її колишній чоловік та в минулому член «Фідес» Петер Мадяр розпочав справжню атаку проти нинішнього господаря Угорщини.

Довгий час Мадяр та Варга, у яких троє спільних дітей, вважалися зразковою сім’єю для глянцевих журналів та поборниками традиційних сімейних цінностей, які так полюбляє пропагувати Орбан. Але сталося розлучення, і Мадяр вирішив оприлюднити запис своєї колишньої дружини, яка звинувачує найближче оточення Орбана в корупційному скандалі.

На аудіозаписі, опублікованому у Facebook, Варга каже, що помічники, пов’язані з головою кабінету міністрів Орбаном, пропонували прокурорам видалити з документів певну інформацію щодо корупційних діянь колишнього державного секретаря міністерства юстиції Волнера, який подав у відставку в 2021 році після того, як прокуратура звинуватила його в отриманні хабаря.

Після публікації Варга не стала заперечувати автентичність запису, але заявила, що колишній чоловік шантажував її цим записом понад рік тому, а тепер використав його у своїх політичних інтересах.

Так чи інакше, але це перший виток надважливої внутрішньої інформації за «царювання» Орбана. Посилиться тиск на Орбана і за межами Угорщини. Зважаючи на той факт, що корупція – страшний гріх для європейської демократії, офіційні структури ЄС будуть розглядати дії угорської влади під мікроскопом. Тим паче що раніше Угорщина вже отримувала ляпаса від ЄС за недотримання, серед іншого, норм антикорупційного законодавства, у вигляді замороження допомоги, яку Орбан зміг отримати лише через шантаж у питанні допомоги Україні.

Новий ворог

Аби спроби розхитати нинішню угорську владу були більш переконливими, Мадяр планує заснувати власну партію і кинути політичний виклик Орбану.

Перший серйозний народний виступ за його ініціативи відбувся ще 15 березня, у національний день Угорщини, коли Мадяр провів антиурядовий мітинг у центрі Будапешта, в якому взяли участь тисячі людей. Тоді він звинуватив «Фідес» у витратах сотень мільйонів євро щорічно на пропаганду.

Після оприлюднення записів, 26 березня, відбувся другий мітинг проти влади, на якому гасла вже звучали більш цікаво.

«Угорці, ми повинні сказати тим, хто при владі, що з нас досить. Хай ідуть у відставку», – сказав новий противник Орбана протестувальникам.

Незважаючи на швидке становлення нової політичної сили, угорська опозиція досі не змогла послабити контроль Орбана над країною. На останніх парламентських виборах у квітні 2022 року її розрізнені сили програли правлячій партії «Фідес», що дало змогу Орбану піти на четвертий термін поспіль.

Та все ж, за словами опозиційної депутатки Європарламенту Каталін Чех, втручання Мадяра може сигналізувати про збільшення тиску на Орбана.

«Багато людей починають думати, що в його системі щось починає руйнуватися, – сказала вона. – Я сподіваюся, що більше колишніх урядовців висловляться і приймуть той факт, що поза системою існує життя, і є велика потреба в тому, щоб вони пішли на цей ризик».

Невдоволених все більше

Віктор Орбан досить ефективно змішав внутрішню та зовнішню політику. Він заприсягнувся захищати угорців від імміграції, ісламу та ЛГБТ, паралельно проголосивши єдність усіх етнічних угорців, включно з тими, хто мешкає у сусідніх країнах. Саме ці гасла і стали державною політикою.

Пропагування проєкту Великої Угорщини – ще одна складова цього процесу. Орбан вміло грає на струнах душі кожного угорця, нагадуючи, що колись Угорщина була могутньою європейською державою, яку поважала вся Європа і яка мала величезні території.

Розпалювання націоналізму та заяви про підступних іноземних ворогів, проти яких треба згуртуватися, нетерпимість до іновірців та гомофобія під виглядом сімейних цінностей допомогли йому перемогти на виборах.

Але проблеми в економіці, корупція, авторитарні методи управління та суперечливі реформи створили всередині Угорщини значний прошарок невдоволеного суспільства.

Дістав Орбан і Євросоюз. І питання не тільки у протидії українській допомозі. Вже давно предметом обговорення євродепутатів є відхилення Орбана від європейських стандартів демократії, узурпація влади, протиставлення Угорщини політиці ЄС та відступ від загальноєвропейських норм.

Опозиція повинна скористатися цією ситуацією

«В Угорщині вдруге за два тижні люди вийшли на вуличні протести. Ситуація стає більш цікавою, але Україна має дивитися на всі ці протести як на внутрішню справу угорської сторони. Будуть зміни в уряді чи ні, це вирішуватимуть політичні партії, угорські виборці. Нехай угорська сторона проводить експертизу звинувачень, і офіційному Брюсселю важливо це контролювати, щоб все було у межах закону, відкрито та прозоро» – таку думку в ексклюзивному коментарі OBOZ.UA висловив дипломат, посол України в Хорватії та Боснії і Герцеговині у 2010-2017 роках Олександр Левченко.

«На мій погляд, Євросоюз буде дуже прискіпливо тримати це питання під контролем, адже Орбан вирішив, що країні не потрібні антикорупційні органи. Наскільки я розумію, це єдина країна в Європі, яка це собі дозволила. Європейці вважають, що якби були антикорупційні органи, то не було б порушень і протестів. У Брюсселі, як ми знаємо, рівень лояльності до корупції дорівнює нулю, для них це надважливе питання.

Орбан хоча офіційно й засуджує корупцію, але коли ти при владі з 2010 року, тобто вже 14 років, то спокус набагато більше. Чому в Європі часто змінюються уряди, парламенти тощо? Тому що це своєрідний бар’єр для того, щоб чиновники були менш корумпованими.

Європейський Союз має усі права дивитися всередину Угорщини на ті процеси, які там відбуваються. Думаю, реакція з їхнього боку буде. Можуть знову заморозити фінансову допомогу, але це дуже серйозний крок.

Тому очевидно, що Брюссель буде стежити за ситуацією, її контролювати, оцінювати і готуватися, що можуть бути якісь дії, якщо буде спроба приховати факти корупції. Тим паче є механізм впливу на Угорщину.

Що стосується угорської опозицій і її дій за нинішнього розвитку подій, то вона повинна скористатися ситуацією. Донести до народу суть претензій до влади. Це їхнє право – критикувати владу і вимагати відповіді. І вже видно, що вони будуть непрості. Якщо ж офіційна влада не зможе вдало пояснити те, що відбувається, то рейтинг орбанівського «Фідеса» об’єктивно впаде.

Перед виборами до Європарламенту це загрозливо для Орбана. Адже його партія може набрати набагато менше голосів, ніж очікувалося і ніж набере опозиція. А це, своєю чергою, вже вагома причина вимагати дострокових виборів», – зазначив Олександр Левченко.

Джерело

Новости Украины