Україна отримає 2,5 млрд євро макрофіну від ЄС наступного тижня – Єврокомісія


Україна отримає 2,5 млрд євро макрофіну від ЄС наступного тижня – Єврокомісія

Валдіс Домбровскіс (фото: пресслужба Єврокомісії)

Україна наступного тижня отримає транш у 2,5 млрд євро з пакета макрофінансової допомоги ЄС у 9 млрд євро на 2022 рік. Наступний транш у 500 млн євро Україна отримає у грудні, повідомив виконавчий віцепрезидент Європейської комісії Валдіс Домбровскіс, відповідаючи на запитання агентства Інтерфакс-Україна.

«Ми вже виплатили 3 млрд євро. Ще 2,5 млрд будуть наступного тижня і ще 0,5 млрд євро – у грудні», – сказав Домбровскіс.

Підписуйтесь на LIGA.Бізнес у Telegram: коротко про важливе

Ще 3 млрд євро, передбачені програмою макрофінансової допомоги на поточний рік, будуть включені до пакета кредитної допомоги Україні на 18 млрд євро наступного року.

«Стосовно решти 3 млрд євро, рішення цього року були ухвалені на разовій основі, і, відповідно, потік фінансування не був цілком передбачуваним. Тому в якомусь сенсі вони були враховані в нашій пропозиції на 18 млрд євро», – уточнив Домбровскіс.

Він додав, що це пояснюється розміром пакета допомоги, оскільки спочатку обговорювався пакет допомоги на менш як 18 млрд євро.

  • 18 травня Європейська комісія анонсувала виділення 9 млрд євро на макрофінансову підтримку України у 2022 році.
  • 20 вересня Рада ЄС схвалила виділення 5 млрд євро макрофіну для України. Отримані 18 жовтня 2 млрд євро – перший транш із цієї суми. Ще 2,5 млрд євро очікуються у листопаді, 500 млн – у грудні.
  • 9 листопада Єврокомісія подала план макрофінансової допомоги Україні на 18 млрд євро.

Приєднуйтесь до нас у Facebook та беріть участь у дискусіях

Джерело

Новости Украины