Нацбанк розраховує на кредитну програму МВФ у 2023 році


Нацбанк розраховує на кредитну програму МВФ у 2023 році

Фото: пресслужба НБУ

Національний банк розраховує, що після моніторингової програми Міжнародного валютного фонду, яка не передбачає виділення Україні грошей, почнуться переговори про повноцінну програму розширеного фінансування. Про це сказав заступник голови НБУ Сергій Ніколайчук в інтерв’ю РБК-Україна.

Підписуйтесь на LIGA.Бізнес в Telegram: коротко про важливе

«Моніторингова програма має закласти основу нашої макроекономічної політики та фундамент для отримання фінансування від інших міжнародних партнерів. А також ця моніторингова програма має стати перехідним містком до повноцінної програми з МВФ, яка передбачатиме надання фінансування», – сказав він.

Попри те, що моніторингова програма буде без кредитів, вона передбачає виконання Україною певних умов.

МВФ буде стежити за кількісними параметрами та показниками ефективності, схожими на ті, які Україна традиційно мала у програмах stand-by та розширеного фінансування.

«Ми сподіваємося, що перший перегляд цієї моніторингової програми на початку наступного року стане основою дискусії щодо запуску повноцінної програми з фінансуванням», – сказав він.

  • Остання кредитна програма для України завершилася достроково через початок повномасштабної війни. Після цього МВФ надав Україні два транші екстреної допомоги на загальну суму $2,7 млрд.
  • 21 жовтня за підсумками роботи місії у МВФ заявили про підготовку нової програми для України, яка не передбачає виділення кредитів – так званої моніторингової програми із залученням членів ради директорів (Program Monitoring with Board Involvement, PMB).

Джерело

Новости Украины