Україна стане членом НАТО без ПДЧ: у Вільнюсі пройшов перший день саміту Північноатлантичного альянсу (онлайн)

У Вільнюсі 11 липня стартував саміт країн НАТО, від якого Україна очікує конкретних рішень щодо свого шляху до вступу в Альянс, а ще того, що Захід продовжуватиме підтримувати її у військовому плані. Саме це буде одним із головних питань зустрічі, однак натовські країни навіть досі не погодили декларацію щодо надання Києву гарантій безпеки.

Відео дня

Серед держав-членів немає одностайності щодо цього питання. OBOZREVATEL стежить за перебігом подій у столиці Литви й розповідає, що говорять лідери про ймовірність або ні отримання Україною «квитка» в НАТО (щоб переглянути фото й відео, доскрольте новину до кінця).

19:00 – у Вільнюсі відбувся захід «Піднімаю прапор за Україну в НАТО», у заключній частині якого на головній площі литовської столиці відбувся великий концерт. Зі сцени виступив із потужною промовою і президент України Володимир Зеленський. У своєму виступі він наголосив: украй важливо, аби більше ніхто й ніколи не озирався на Москву.

Цього вечора у Вільнюсі підняли бойовий прапор із Бахмута, який принесли литовські та українські спортсмени-бігуни.

На церемонії відкриття також був присутній литовський президент Гітанас Науседа й перші леді України та Литви.

18:08 – Резніков заявив про підписання меморандуму щодо навчань українських пілотів на західних винищувачах F-16. До нього долучилися 11 держав.

«Офіційно: сформовано коаліцію для підготовки F-16 ВПС України! Сьогодні 11 держав-партнерів + Україна підписали Меморандум із визначенням умов. Я особливо вдячний Данії та Нідерландам за їхнє видатне лідерство в цьому процесі. Українські пілоти, техніки та допоміжний персонал візьмуть участь у навчальній програмі. Є можливість внесення в програму інших типів винищувачів. Коаліція готова розглянути інші способи надання повністю функціональних можливостей F-16», – зазначив міністр оборони.

Він подякував своїм колегам із Данії, Нідерландів, Бельгії, Канади, Люксембургу, Норвегії, Польщі, Португалії, Румунії, Швеції та Великої Британії за внесок у посилення міці українського війська у небі.

«F-16 захищатимуть небо України та східний фланг НАТО. Українські Повітряні сили готові освоїти їх якомога швидше. Україна переможе», – наголосив Резніков.

18:00 – країни НАТО погодили декларацію щодо прийому України до Альянсу, повідомляє з місця подій Reuters.

«В остаточній декларації НАТО про шлях членства України зазначено: «Ми зможемо надіслати запрошення Україні приєднатися до Альянсу, коли союзники погодяться та умови будуть виконані», – повідомляє видання з посиланням на джерело.

Також генсек НАТО Єнс Столтенберг оголосив, що Україна стане членом Альянсу без ПДЧ. Це змінить шлях членства України з двоетапного процесу на одноетапний.

Водночас Столтенберг сказав, що має зробити Україна для членства в Альянсі. За його словами, є два основних критерії, які не пов’язані між собою.

Перший аспект стосується реформ і сумісності армій. Другий момент, за його словами, стосується війни, яку Росія розв’язала в Україні.

Столтенберг наголосив, що всі обговорення щодо вступу нашої країни до оборонного альянсу можливі лише після закінчення війни з Росією.

17:00 – сьогодні у Вільнюсі очікується виступ президента України Володимира Зеленського. Він уже прибув до Литви.

Заплановано участь українського президента у церемонії підняття прапора України. Після цього він зустрінеться з лідерами НАТО.

Перед візитом Зеленський оприлюднив досить різку заяву щодо очікуваних рішень саміту.

«Зараз, на шляху до Вільнюса, ми отримали сигнали про те, що обговорюються формулювання без України. І я хочу підкреслити: це формулювання тільки щодо запрошення, а не щодо членства України. Безпрецедентно й абсурдно – коли немає жодних часових рамок і для запрошення (!), і для членства України; і коли натомість додається якесь дивне формулювання про «умови» навіть для запрошення України… Це схоже на те, що немає готовності ані запросити Україну в НАТО, ані зробити її членом Альянсу», – написав президент.

Він зазначив, що подібна позиція є свідченням слабкості – і саме про це глава держави збирається говорити у Вільнюсі.

«Залишається можливість торгуватися членством України в НАТО – у переговорах із Росією. А для Росії це означає мотивацію й надалі продовжувати свій терор. Невизначеність – це слабкість. І я відверто обговорю це на саміті», – пообіцяв Зеленський.

16:15 – на саміт у Вільнюс прибув міністр оборони України Олексій Резніков. За його словами, на полях саміту заплановане підписання меморандуму з Францією щодо навчання українських пілотів на винищувачах F-16.

16:00 – федеральний канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що країни G7 виступлять зі спільною заявою щодо гарантій безпеки для України.

15:00 – офіційна частина саміту НАТО у Вільнюсі розпочалася.

14:50 – за даними Reuters, Франція вже почала постачання Україні далекобійних ракет SCALP, про передачу яких раніше цього дня оголосив президент Франції Еммануель Макрон. Про це видання сповістило з посиланням на джерело.

Повідомляється, що Франція почала постачати в Україну значну кількість крилатих ракет SCALP, які будуть інтегровані у військові літаки. За даними співрозмовника видання, Париж не вважає це ескалацією, враховуючи, що Росія запускала ракети по Україні з набагато більшою дальністю.

14:34 – кореспондент видання DW показав комплекси ППО, встановлені для захисту повітряного простору Литви. Зокрема, пише видання, їх бачили в аеропорту Вільнюса, а також поблизу місця проведення саміту НАТО.

13:40 – президент США Джо Байден у ході брифінгу на полях саміту заявив, що країни-члени НАТО узгодили формулювання щодо інтеграції України до Північноатлантичного Альянсу.

«Це дуже важливий, критичний момент для України і питання НАТО, до якого ви продовжуєте прагнути. Ніхто не знає ситуацію, з якою ви зіткнулися, краще, ніж ви. Це також важливий момент для Фінляндії та Швеції, їхній вступ до НАТО послідовний. Ваше лідерство (у цей момент Байден звернувся до генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга. – Ред.) дійсно має значення. Ми узгодили формулювання, які ви запропонували, які мають відношення до приєднання України до НАТО», – заявив президента США.

Також Байден додав, що російський диктатор Володимир Путін намагається зламати єдність Північноатлантичного Альянсу, однак йому не вдасться цього зробити.

Згодом, у ході спільного виступу з президентом Литви Гітанасом Науседою, Байден зазначив, що США разом з усіма країнами НАТО сприймають обов’язок колективної оборони дуже серйозно і буквально готові захищати кожен дюйм території Альянсу.

«Ми сприймаємо – НАТО сприймає, усі ми сприймаємо – статтю 5 (Північноатлантичного договору – ред.) буквально», – наголосив президент США.

Байден уточнив, що вторгнення «на один дюйм території НАТО» означає, що всі країни-члени Альянсу перебуватимуть у війні проти тих, хто порушить цей простір.

«І ми захищатимемо кожен дюйм», – підкреслив американський президент.

Він додав, що впродовж наступних днів у Вільнюсі крани-члени Альянсу зосередяться на тому, як зміцнити східний фланг НАТО та модернізувати можливості стримування й оборони.

«Ми також обговорюватимемо нашу підтримку народу України. І я хочу подякувати вам за ваше партнерство та лідерство, коли ми разом приймаємо цей виклик», – зауважив президент Сполучених Штатів.

13:26 – на саміт прибув держсекретар США Ентоні Блінкен. Очікується приїзд президента Джо Байдена.

13:20 – Президент Володимир Зеленський відповів на дискусії щодо вступу України в НАТО. За його словами, неготовність запросити нашу країну до Альянсу чи зробити її учасницею означає, що залишається можливість торгуватися членством України в НАТО в переговорах із Росією.

13:10 – На саміт прибули прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте, канцлер Німеччини Олаф Шольц і угорський прем’єр Віктор Орбан, який навіть не підійшов до журналістів, а промчав швидко позаду Рютте.

12:55 – За інформацією німецьких ЗМІ, Німеччина представить на саміті НАТО у Вільнюсі новий пакет озброєнь для ЗСУ на €700 мільйонів. До нього увійдуть: дві пускові установки ЗРК Patriot, 25 танків Leopard, 20 тис. артилерійських снарядів, 20 БМП Marder й інше озброєння.

12:40 – Президент Франції Еммануель Макрон після прибуття на саміт повідомив, що його країна надасть Україні далекобійні ракети. За даними французьких ЗМІ, ймовірно, йдеться про ракети SCALP.

12:30 – Прем’єр-міністр Норвегії Йонас Гар Стьоре вважає, що сигнал нинішнього саміту має доповнювати повідомлення саміту 2008 року про те, що Україна має перспективи стати членом Альянсу. Однак, вважає він, поки триває війна, країни НАТО повинні підтримувати Україну в зусиллях із захисту свого суверенітету.

11:57 – Президент Литви Гітанас Науседа зустрів у Вільнюсі американського колегу Джо Байдена.

«Для мене була честь вітати Джо Байдена в Президентському палаці у Вільнюсі! Литву та Сполучені Штати об’єднує особлива дружба, заснована на основних цінностях – демократії та свободі. Ми цінуємо внесок США у безпеку нашої країни та регіону», – зазначив литовський лідер.

11:40 – Зеленський буде присутній на відкритті саміту у Вільнюсі та на засіданні Ради Україна – НАТО. Про це повідомив генеральний секретар Альянсу Єнс Столтенберг.

«Президент Зеленський приїде, я радий вітати його як на вечері сьогодні ввечері, так і на інавгураційному засіданні Ради Україна – НАТО завтра. Союзники по НАТО надішлють потужний об’єднаний позитивний сигнал щодо подальшого шляху України. Але будьте певні, послання буде позитивним, послання буде сильним, послання буде єдиним від союзників по НАТО. Йдеться як про шлях до членства, так і про найбільш нагальне завдання – військову підтримку», – висловився Столтенберг.

11:25 – Генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що в пакеті, який він пропонує на саміті для України, передбачене скасування вимоги щодо ПДЧ – це, вважає він, перетворить процес вступу країни до Альянсу з двоетапного на одноетапний.

11:17 – Столтенберг вказав, що текст комюніке щодо України опублікують вже 11 липня.

«Найважливіше завдання – це продовжувати надавати військову підтримку Україні. Я впевнений, що наші члени підтримають Україну. Це все про те, що Україна наблизиться до НАТО», – заявив він.

10:56 – За словами радника керівника Офісу президента Михайла Подоляка, лідери США та України Джо Байден і Володимир Зеленський у Вільнюсі обговорять програш Росії й постачання зброї ЗСУ.

«Ми бачимо, що до наступальних операцій, які нам необхідні інструменти, тобто і авіаційний компонент, і далекобійна ракета. Це друге питання. Третє – це все ж таки про програш РФ. Чому Росія має обов’язково програти, чому це вигідно демократичному світу, як має виглядати Росія після програшу, і чому не треба цього лякатися», – пояснив він.

Також Подоляк повідомив, що Зеленський матиме й інші двосторонні зустрічі, але з ким саме, не уточнив.

10:40 – В Угорщині назвали ратифікацію заявки Швеції на вступ до НАТО «технічним питанням».

«Наша позиція щодо Швеції теж зрозуміла: уряд підтримує зв’язок з НАТО, тому ми багато місяців тому подали до парламенту пропозицію з цього питання. Закриття процесу ратифікації – це лише технічне питання», – зазначив міністр закордонних справ країни Петер Сіярто.

10:00 – За інформацією CNN Türk, парламент Туреччини може ратифікувати вступ Швеції до НАТО до кінця наступного тижня. Протокол буде передано до турецького парламенту до кінця наступного тижня і схвалено.

09:37 – Білий дім підтвердив зустріч Байдена із Зеленським. Зокрема, радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван заявив, що лідери країн проведуть зустріч у Вільнюсі в середу, 12 липня. Тоді ж буде перше засідання Ради Україна – НАТО, де обговорять надання нового пакету допомоги, довгострокові потреби України та розширення взаємодії між Україною та НАТО. За його словами, союзники також обговорять майбутнє членство України в Альянсі.

09:35 – «День саміту НАТО. Важливий день для України у Вільнюсі. Сьогодні працюємо з нашими союзниками над питаннями архітектури безпеки», – прокоментував подію голова ОПУ Андрій Єрмак.

09:18 – Генсек НАТО Єнс Столтенберг відкрив Громадський форум Альянсу.

Що треба знати про саміт НАТО

Від цього саміту Північноатлантичного альянсу Україна, за словами президента, чекає отримати чіткі терміни вступу. Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг анонсував, що там буде буде ухвалено рішення щодо довгострокової допомоги українській державі. А президент Литви, яка приймає країн-членів, Гітанас Науседа заявив, що лідерам вдасться домовитися про такі зобов’язання перед Україною, які її не розчарують.

За інформацією видання The Washington Post, за лічені дні до саміту Захід досі не дійшов згоди щодо того, що пропонуватиме Україні.

В Офісі президента України підвищували ставки, попереджаючи, що Зеленський може й не знайти час на відвідини литовської столиці, якщо союзники не знайдуть «достатньо мужності» й не нададуть конкретику щодо її майбутнього в НАТО.

Сам же президент говорив, що не хоче їхати у Вільнюс «заради розваги». Він наголосив, що Україні потрібні гарантії безпеки, допоки вона не стане членом блоку. Все ж напередодні стало відомо, що Зеленський прибуде до столиці Литви, щоб зустрітися з лідерами країн військового альянсу, в середу, 12 липня.

Майже готові рішення для України

Разом із тим проєкти рішень, які для Києва підготували союзники, не стануть сюрпризом, адже їх оголосили заздалегідь. Так, члени НАТО зустрінуть Україну у Вільнюсі багаторічним або й безстроковим пакетом допомоги у розмірі €500 мільйонів на рік, щоб ЗСУ відходили від радянських стандартів і освоювали натовські, посилюючи свою взаємосумісність із Альянсом. Де-факто, це поволі вже відбувається, а дискусії на саміті ще можуть змінити цю суму.

Ще один заздалегідь відомий результат – підвищення структурно-політичного рівня відносин між Україною та Північноатлантичним альянсом. Замість Комісії Україна – НАТО створять Раду, дебютне засідання якої пройде у Вільнюсі. Це структурно глибша практична співпраця, а ще обіцяє більше важелів у руках України.

«Ми зможемо разом щось робити, вирішувати, консультуватися щодо усіх питань, важливих для нашої безпеки. Це наближає Україну до НАТО і надає їй та всім нам інструмент для того, щоб співпрацювати більше і зміцнювати зв’язки між нами», – пояснив суть рішення Столтенберг.

Крім цього, на саміті НАТО можуть закріпити безпекові зобов’язання перед Україною, які візьмуть на себе у двосторонньому порядку окремі країни-члени. Цього хотів Зеленський, називаючи вільнюську зустріч «гарним майданчиком» для їхнього укладення.

Західні ЗМІ серед можливих гарантів називали чотири найбільших і військово найпотужніших членів НАТО: Францію, Німеччину, Велику Британію та США. За даними журналістів, довгострокові домовленості можуть включати:

– обмін розвідданими;

– щорічне постачання сучасного озброєння;

– навчання українських військових за стандартами НАТО;

– майбутні кроки в цьому напрямку.

Загалом це все те, що відбувається й зараз, але з різницею в тому, що обіцянки підтримувати Україну надалі закріплять на папері.

Усунення ПДЧ зі шляху України до НАТО

10 липня шість відставних генералів країн НАТО закликали лідерів саміту Альянсу в столиці Литви (Вільнюс) відкрити для України конкретний шлях до членства. Зокрема, «найближчим часом», бо це необхідно для гарантій миру в усій Європі.

Пізніше цього ж дня міністр закордонних справ Дмитро Кулеба наголосив, що союзники вже досягли консенсусу щодо усунення Плану дій щодо членства зі шляху України до Альянсу.

«Після інтенсивних переговорів союзники по НАТО досягли консенсусу щодо усунення ПДЧ зі шляху України до членства. Я вітаю це довгоочікуване рішення, яке скорочує наш шлях до НАТО. Це також найкращий момент, щоб прояснити запрошення Україні стати членом», – написав він у Twitter.

Генсек НАТО Єнс Столтенберг підтримав скасування ПДЧ для України, заявивши, що її приєднання до Альянсу відбудеться без цього етапу.

Хто за та проти України в НАТО?

Видання Politico вказало, що країни НАТО «в останню хвилину» перед самітом Альянсу намагалися завершити роботу над декларацією щодо гарантій безпеки для України. Невелика група держав блоку вела «шалені переговори» про певні спільні межі, до яких зможуть приєднатися інші країни.

Станом на 10 липня 2023 року вступ України до Північноатлантичного альянсу формально підтримували 23 країни-члени з 31, тобто держави, з якими Київ підписав спільні декларації та заяви. Це Чехія, Бельгія, Чорногорія, Польща, Литва, Італія, Латвія, Ісландія, Словенія, Естонія, Словаччина, Фінляндія, Данія, Норвегія, Нідерланди, Німеччина, Франція, Румунія, Канада, Іспанія, Болгарія, Португалія, а також Швеція, яка у травні 2022-го разом з Фінляндією заявила про намір вступити до Альянсу, але поки цього не відбувалося через блокування її членства Туреччиною. Прикметно, що 10 липня Анкара дала згоду на вступ Швеції у НАТО – президент Реджеп Таїп Ердоган заявив, що якнайшвидше передасть протокол.

Щодо вступу України, то поки декларативної підтримки не дали Албанія, Греція, Люксембург, Північна Македонія, Велика Британія, США, Туреччина, Угорщина й Хорватія.

Глава МЗС України все ж заявив, що декілька важливих для нашої держави й НАТО рішень вже погоджені, й запевнив, що за підсумками саміту шлях країни до військово-політичного альянсу точно стане коротшим. Зокрема, Кулеба зауважив, що насправді результат є надважливим, бо раніше багато хто казав, що цього не буде, але попри все його вдалося досягти Україні разом із найближчими партнерами.

Неочікуваною стала відверта оцінка президента США Джо Байдена, який висловив переконання, що Україна ще не готова до членства в НАТО. Він пояснив це двома причинами: ризиками збільшення масштабів війни з Росією та відсутністю одностайності між членами Альянсу щодо приєднання до їхньої сім’ї України. Американський лідер вважає, що потрібно прокласти шлях, щоб Україна могла отримати право на вступ до НАТО. Наразі цей процес триває, натомість до того часу США можуть надати Україні такі ж гарантії безпеки, які отримує Ізраїль. Йдеться про надання військової та фінансової допомоги, а також спільне виробництво зброї.

Таку позицію Байдена розкритикував колишній спеціальний представник Державного департаменту США Курт Волкер.

«У президента все відбувається навпаки. Справа не в тому, що Україна не готова до членства в НАТО. Це НАТО не готове прийняти Україну. І це ще відгукнеться в майбутньому», – написав він у Twitter.

Раніше писали, що Німеччина на саміті НАТО закликатиме союзників зосередитися на гарантіях безпеки для нашої країни, а не на пропозиціях щодо вступу, оскільки вважає, що це може втягнути Альянс у конфлікт із Росією. Крім цього, в Італії зробили категоричну заяву щодо термінів вступу України в НАТО. Міністр закордонних справ Антоніо Таяні зазначив, що це стане можливим лише після закінчення війни з РФ.

Віцепрем’єрка з питань європейської і євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина переконана, що Україна приєднається до НАТО незалежно від того, чи отримає запрошення вступити до блоку на саміті у Вільнюсі 11-12 липня. На її переконання, Київ точно не почує у Вільнюсі «ні», коли йдеться про майбутнє членство України в НАТО.

Вільнюс перетворили на фортецю перед самітом

Цікаво, що напередодні саміту Альянсу столицю Литви перетворили на справжню фортецю. За даними Sky News, для захисту лідерів 40 держав-членів під час події 16 союзників відправили до країни близько тисячі військовослужбовців.

Іспанія привезла систему ППО NASAMS, а Франція надіслала самохідні гаубиці Caesar і засоби боротьби з безпілотниками (їх також передала Британія). Крім цього, військові літаки з Франції, Фінляндії та Данії базуватимуться в Литві на час саміту.

«Було б більш ніж безвідповідально залишити наше небо незахищеним, коли прибувають Байден і лідери 40 країн», – пояснив такі заходи президент Литви Гітанас Науседа.

Як повідомляв OBOZREVATEL, за день до зустрічі лідерів НАТО на саміті у Вільнюсі, союзники по Альянсу досягли угоди щодо військових регіональних планів, у яких детально описується, як Організація реагуватиме на атаку з боку Росії. Вони погодились, що за потреби НАТО може негайно розпочати бій.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі Obozrevatel, Threads та Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело

Новости Украины