Українцям приготували нову відпустку: скільки днів можна буде відпочивати згідно з проєктом Кабміну

В Україні у Кабміні готують новий проект Кодексу законів про працю. Він передбачає, зокрема, зміни тривалості відпустки. Українці замість 24 днів зможуть відпочивати 28 днів на рік.

Як йдеться у матеріалі OBOZ.UA, кодекс розробило Мінекономіки. Нині відпочивати 28 днів можуть лише деякі категорії українців. Серед них, наприклад, ті, хто постійно працює за комп’ютером. За новим правилом 28 днів зможуть відпочивати усі, хто працює повний робочий день.

Крім того, у законі будуть вказані ознаки трудових відносин. Якщо у відносинах між роботодавцем та співробітником є хоча б три із зазначених ознак, вважається, що між ними є трудові відносини.

Йдеться про такі ознаки:

  • людина особисто виконує роботу;
  • робота виконується під контролем роботодавця;
  • не встановлено конкретного обсягу робіт, а робота постійної;
  • людина дотримується правил внутрішнього трудового порядку;
  • робітнику надають засоби виробництва (обладнання, інструменти тощо);
  • систематична виплата заробітної плати;
  • встановлений робочий графік;
  • відшкодування витрат, пов’язаних із виконанням роботи.

Федерація професійних спілок України проект нового кодексу не підтримала, вони закликають владу разом доопрацювати документ. Заступник голови ФПУ Олександр Шубін позицію організації пояснив так: «відбувається скорочення рівня гарантій прав працівників, що не може бути підтриманим, а також необґрунтовано скасовується державне правове регулювання цілих блоків правовідносин між роботодавцями та працівниками».

Як повідомляв OBOZ.UA, за даними НБУ, український ринок праці найближчим часом перебуватиме у досить статичному стані: не очікується як різкого зростання вакансій в основних секторах економіки, так і сплеску звільнень. Втім, компанії, які мають намір змінювати кількість співробітників, все ж таки є. І ці очікування переважно негативні: звільняти працівників набагато частіше, ніж наймати нових.

Лише перевірена інформація у нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber.  Не ведіться на фейки!

Джерело

Новости Украины