Українських ухильників затримали в Молдові: вони просять притулку

Українських ухильників затримали в Молдові: вони просять притулку

У зоні відповідальності ФНП Бессарабка, у напрямку міста Твардіца, прикордонники помітили групу чоловіків, які йшли пішки в глиб країни. Прибувши на місце, вони розійшлися, але завдяки оперативному втручанню ІП «Тараклія» та місцевого населення їх незабаром виявила прикордонна поліція. Було виявлено дев’ять громадян України віком від 22 до 44 років, які під час слідства підтвердили, що незаконно в’їхали до Республіки Молдова з України. Вони повідомили, що дістатися до кордону їм допомогли за що вони заплатили від 5000 до 9000 доларів кожен.

Ще чотирьох українців виявила поліція Чишмікьой та ІП «Вулкенешть» . Особи не змогли виправдати свою присутність у прикордонній зоні. 

Співробітники Леовського сектору прикордонної зони зупинили мікроавтобус Кишинів — Кагул,  у якому так само виявили двох громадян України, які не мають законної підстави перетинати кордон. Ще один українець був затриманий всього за 500 метрів від кордону з Молдовою.

Усі затримані попросили притулку на території Республіки Молдова, повідомляє прес-служба прикордонної поліції.

За наявними даними на лютий 2024 року тимчасовий захист у Молдові отримали 33 523 особи, з яких 8063 (або 24,05%) — чоловіки призовного віку, громадяни України.

За інформацією ЗМІ, Молдова видає українців, які перейшли кордон нелегально. Передача і прийом громадян між Молдовою та Україною здійснюється на підставі двосторонньої угоди про реадмісію осіб (спрощене повернення осіб, які незаконно перебувають на території іншої країни). Одна з умов — це факт затримання цих людей у прикордонному районі протягом 48 годин з моменту незаконного перетину ними держкордону.

Джерело

Новости Украины