«Укренерго»: без світла лишився 501 населений пункт, вночі обстріл пошкодив ТЕС на сході

За інформацією: Суспільне Кропивницький.

На час ремонту область заживили резервною лінією. Серпень 2023 року. Фото: Олена Клименко/Суспільне Харків

Через бойові дії та з інших причин без світла залишається 501 населений пункт. Вночі через обстріл зазнала пошкоджень ТЕС на сході. Електростанція роботу не припиняла. Виробленої електроенергії достатньо для покриття споживання, підстав для запровадження графіків відключень немає.

Про це зранку 16 листопада повідомляє “Укренерго”.

“Вночі через ворожий обстріл знову зазнала чисельних пошкоджень одна з теплоелектростанцій (ТЕС) у східному регіоні. Без світла та води залишилось сусіднє місто. Попри обстріл, електростанція не припиняла роботу, споживачів вдалося оперативно заживити по резервній схемі. Наразі ТЕС працює. Тривають аварійно-відновлювальні роботи”, — йдеться у повідомленні.

Загалом через бойові дії та з інших причин без світла залишається 501 населений пункт. Через обстріли є пошкодження в мережах обленерго в Донецькій, Харківській, Херсонській областях. Аварійно-відновлювальні роботи проводяться в залежності від ситуації з безпекою та з дозволу військових. З технічних причин є знеструмлені споживачі у Кіровоградській та Запорізькій областях.

15 листопада в середньому по добі було тепліше на 1,7°C, ніж 14 листопада (7,8 проти 6,1°C). Проте, як повідомили в “Укренерго”, попри невелике, але все ж потепління, споживання електроенергії продовжило поступово зростати: вчора вечірній максимум був на 1% вищим, ніж у вівторок 14 листопада.

Також повідомляється, що електроенергії, виробленої українськими електростанціями, достатньо для забезпечення потреб всіх побутових та юридичних споживачів.

“Укренерго” не бачить підстав для обмежень в енергосистемі, якщо не буде нових обстрілів. Ліміти споживання не запроваджувались. Якщо у вас відсутня електроенергія — причини дивіться в особистому кабінеті споживача або на сайті вашого обленерго”, — зазначили в “Укренерго”.

Експорт здійснюється до Словаччини, Румунії та Молдови в нічні години (добовий мінімум споживання) загальним обсягом 1 393 МВт·год, з максимальною потужністю в окремі години до 253 МВт.

16 листопада імпорт електроенергії здійснюється здебільшого в денні години зі Словаччини, Румунії та Молдови. Загальний обсяг 2 921 МВт·год, з максимальною потужністю в окремі години до 315 МВт.

Яка ситуація з відновленням енергосистеми України

Восени 2022 року Росія регулярно почала обстрілювати енергоінфраструктуру України. У грудні через удари окупантів з ладу була виведена половина енергосистеми. Тоді запровадили надзвичайний стан в енергетиці.

Міжнародні організації та уряди відправили генератори й іншу допомогу для відновлення електрики, а у Парижі 13 грудня відбувся перший енергетичний "Рамштайн", на якому схвалили виділення одного мільярда доларів для України на проходження зими.

Після масованих обстрілів 16 грудня в Україні запровадили надзвичайний стан в енергетиці. У грудні через російські обстріли з ладу була виведена половина енергосистеми України.

У жовтні 2022 року прем'єр Денис Шмигаль повідомив, що 2023 року Україна потребуватиме ще 17 млрд доларів на швидку відбудову енергетичної, критичної та житлової інфраструктури, а також відновлення економіки.

25 липня Шмигаль заявив, що в Україні під час підготовки до зими вже здійснили близько 60% запланованих робіт із відновлення електромереж, пошкоджених під час масованих атак РФ.

30 липня прем'єр повідомив, що у держави є кошти на відновлення, ремонт і захист об’єктів енергетики й важливо вчасно провести всі заплановані заходи. Він наголосив, що до початку опалювального сезону перед Міненерго стоїть чітке завдання — додати в енергосистему 1,7 ГВт потужності. До кінця року, впродовж листопада-грудня, — додати в систему ще 1,2 ГВт. Ідуть ремонти та захист енергооб'єктів.

Новости Украины