Усик – Ф’юрі. Як тренується Циганський король: станова тяга на 220 кг, жим «міна» та вправи на ноги

Усик – Ф’юрі. Як тренується Циганський король: станова тяга на 220 кг, жим «міна» та вправи на ноги

Джон Фьюри (слева), Getty Images

Чемпіон світу за версією WBC у надважкій вазі Тайсон Ф’юрі вже кілька тижнів активно тренується перед запланованим на 18 травня об’єднавчим поєдинком із володарем титулів WBA/WBO/IBF/IBO Олександром Усиком. Циганський король працює над фізичною готовністю у власному тренувальному залі в Моркамі під керівництвом відомого британського фахівця Крістіана Блеклок, з яким співпрацює вже дев’ять років. Розповідаємо, як виглядає звичайний тренувальний день Тайсона Ф’юрі.

Читайте також: Ф’юрі вже приступив до тренувань після розссічення, що зірвало бій з Усиком. Це можливо, але тепер до перенесення поєдинку з українцем ще більше запитань

За словами Блеклока, якщо у програмі підготовки на заняття у тренажерному залі відводять пару днів на тиждень, тренування відбувається на всі групи м’язів. Якщо боєць готовий приділяти таким видам тренувань три чи чотири дні, програма розбивається.

Читайте також: Бій Усик – Ф’юрі переноситься вшосте. На нього чекають близько півтора року

Звичайне тренування Ф’юрі триває близько півтори години. «Не бачу сенсу робити його більш тривалим, – каже Блеклок. – Боксерський поєдинок триває 36 хвилин – це не марафон. Плюс, у вас є хвилина відпочинку після трьох хвилин бою. Але 36 хвилин – це вершина. Є поєдинки по шість – десять раундів. Який сенс вам щодня виходити на годинну пробіжку?». Однак, як зазначає тренер, Ф’юрі раз на тиждень біжить крос – для тренувань серцево-судинної системи.

Читайте також: Усик – Ф’юрі: два місяці до бою. Циганський Король впахує в залі в курортному місті і їздить на футбол

Менш сприйнятливими до травм бійця можуть зробити тренування з навантаженнями, що дозволяють зміцнити м’язи. За словами Блеклока, Ф’юрі рідко травмується, оскільки не припиняє роботу над фізичною готовністю до останнього тижня перед боєм. Перші два тижні тренувального табору – це завжди інтенсивні фітнес-тренування.

Усик – Ф’юрі. Як тренується Циганський король: станова тяга на 220 кг, жим «міна» та вправи на ноги

Тайсон Ф’юрі, фото – Getty Images

Зазвичай тренування Ф’юрі починається з інтенсивної розминки. Як зазначає Блеклок, «Раніше, коли справа доходила до розминки, Тайсон був справжнім кошмаром. Він просто приходив у зал і чекав на тренування. Коли я почав з ним працювати у 2015 році, Тайсон казав, що ніколи раніше не розминався як слід. Але це проблема багатьох боксерів, для яких розминка полягає максимум у бою з тінню».

Силові тренування стали невід’ємною частиною тренувального табору Ф’юрі. Доведено, що це допомагає бійцям ставати швидше, сильніше та конкурентоспроможніше у своїх боях. Тому під час табору Ф’юрі відбувається два силові тренування на тиждень.

Одна з головних вправ Ф’юрі – жим “міна”: виштовхування навантаження однією рукою від плеча. Ця вправа задіює корпус, змушує працювати ноги та розвиває вибухову силу удару. «Тут кілька варіантів. Ти можеш кидати джеб, кидати – крос, бити «лівий – правий». Спочатку ти можеш працювати тільки за рахунок плеча, потім включати ноги».

Усик – Ф’юрі. Як тренується Циганський король: станова тяга на 220 кг, жим «міна» та вправи на ноги

Ф’юрі зазвичай виконує цю вправу з гантелями чи гумою – все залежить від етапу та мети тренувань. Специфіка Ф’юрі – його зріст, який також варто враховувати під час розподілу навантажень. «Іноді я даю навантаження 60 кілограмів, іноді – 20, але прошу збільшити швидкість. Ближче до бою я не хочу, щоб він був тяжким, треба, щоб він був по-справжньому вибуховим».

Обов’язкова вправа у підготовці – вибухові віджимання, що проробляють груди, плечі та трицепси. Плюс, ця вправа чудово покращує витривалість.

Усик – Ф’юрі. Як тренується Циганський король: станова тяга на 220 кг, жим «міна» та вправи на ноги

Блеклок каже, що незважаючи на візуальну нескладність, У Ф’юрі – оді з найсильніших ніг в дивізіоні. За словами тренера, Тайсон має дуже потужні квадрицепси, але цього ніхто не бачить, оскільки вони майже завжди закриті. Сила ніг – важливий компонент для сильного та швидкого удару.

«Оцінюючи Тайсона, багато хто не підозрює, наскільки у нього сильні ноги. Можливо, через їхню довжину. Але він проводить багато тренувань на ноги. У нього дуже сильні ноги та великі квадрицепси, але люди бачать лише масивні довгі ноги».

Для тренувань на ноги Блеклок зазвичай використовує станову тягу з треп-грифом, що забезпечує велику пікову потужність і швидкість при підйомі тієї ж ваги, що і при звичайній становій тязі. Далі – суперсет зі стрибками з присіду.

Усик – Ф’юрі. Як тренується Циганський король: станова тяга на 220 кг, жим «міна» та вправи на ноги

За словами тренера, одна з улюблених вправ Ф’юрі – болгарські спліт-присідання та випади. «Тайсон обожнює випади. Про це вам розповість будь-який спаринг-партнер, який працював із ним у таборі», – каже Блеклок.

Як зазначає фахівець, у становій тязі Паркер може підняти більшу вагу, ніж Ф’юрі. Однак і результати Тайсона – гідні. “Тайсон може тягнути близько 220 кг. Це правильна станова тяга. Аж до підлоги і зі справжньою олімпійською штангою, – стверджує Блеклок. – Джо насправді може підняти трохи більше – 240/250 кг. Але Джо нижче, тож йому простіше. Якщо ви порівняєте їх статуру, то побачите, що Тайсон не найкраща антропометрія для станової тяги».

Завершення тренування завжди стандартне: кілька вправ на прес. М’язи кору – чи не найголовніші для боксера, і їх обов’язково потрібно тренувати постійно.

Джерело

Новости Украины