«З 5 класу – державна мова». У школах румуномовних громад Буковини з вересня частина предметів буде українською мовою

За інформацією: Суспільне Чернівці.

Лоредана Івашку з румуномовного міста Герца, яка склала мультипредметний тест з української мови на максимальні 200 балів. Фото: Суспільне Чернівці

У школах Чернівецької області, де учні навчаються мовами нацменшин, з вересня частину предметів викладатимуть українською мовою. Це передбачає закон України про освіту

Стаття 7 Закону України про освіту. Втім через повномасштабне вторгнення деякі нові підручники не надрукували, бо немає фінансування.

Які предмети викладатимуть українською та як будуть вчитися діти, якщо підручників не надрукують, розповів голова відділу освіти Герци Міну Павалакі в інтерв'ю Суспільному.

— Які дисципліни почнуть викладати українською?

— З 1 вересня українською будуть викладати три предмети для учнів п'ятого класу. Які це будуть дисципліни, вирішуватимуть батьки.

Ми зустрінемося з директорами й розробимо поетапну стратегію щодо предметів, які зможемо запропонувати. Тоді представимо її батькам. Вони зможуть проголосувати або висловити свою думку, яку школа має врахувати. Вважаю, що це найдемократичніший спосіб.

— Як до нововведення ставляться учні та батьки?

— Учні не висловлюють свою думку активно, а більшість батьків не визначилися щодо цього питання остаточно.

Діти стільки років навчалися румунською мовою. Деякі батьки аж надто обурені. Інші батьки, з якими я спілкувався особисто, вважають, що це непогана ідея. Тож виникають певні непорозуміння, які ми маємо пояснити батькам. Настав 2023 рік, слід приймати остаточне рішення.

Кількість предметів, які викладатимуть українською мовою, збільшуватимуть поступово, але до одинадцятого класу їх буде 80%. За законом України про нацменшини, всі предмети у закладах, які фінансує держава, мають викладати згідно з законом про освіту, тобто українською мовою. В приватних школах, за бажанням батьків, можуть викладати румунською.

Батьки мають сплачувати або займатись з дітьми додатково вдома. Цей метод не є найкращим, але, якщо бажаєте навчатися лише румунською мовою, тоді слід обрати приватну школу. До того ж навіть там обов'язково має бути предмет "українська мова та література".

— Чим відрізняються нові підручники та як бути зі старими?

— За новими підручниками дітям буде простіше вивчати граматику, бо вони складені за стандартами Нової української школи.

У Міносвіти кажуть, що вони будуть набагато цікавішими для дітей. Там будуть QR-коди й дитина зможе отримати доступ до інформації з віртуального світу, користуючись телефоном.

Через війну грошей на друк книжок за новою програмою немає. Тому відділ освіти до середини квітня має визначити з батьками, які предмети викладатимуть українською мовою.

Водночас старі підручники залишаться у шкільних бібліотеках. Тому якщо нові не надрукують, учні зможуть вчитися за старими й румунською мовою. Також, ймовірно, будуть електронні підручники для переходу на українську мову. Частина з них з'явилася в інтернеті у вересні 2022 року, вони безплатні.

Якщо міністерство повідомить, що підручники не видрукують й не буде електронного варіанту, тоді точно навчатимуться за підручниками румунською мовою, які мали до 2023 року.

Попередньо очікують, що перші підручники українською мовою надрукують наприкінці квітня. Опісля буде відомо, коли вони надійдуть в Чернівецьку область. Найпізніше підручники отримають до кінця серпня, бо потім розпочнеться навчальний рік.

Новости Украины