З Чернігова до Білорусі – лише за загранпаспортом

Кабінет Міністрів ухвалив постанову, якою запроваджено новий порядок виїзду громадян України до Білорусі.

Таким чином, з 1 вересня 2020 року перетнути українсько-білоруський кордон громадяни України зможуть лише з паспортом для виїзду закордон.

На думку уряду це дозволить покращити захист українських громадян, оскільки у разі втрати за кордоном внутрішнього паспорта ідентифікація громадян України закордонними установами є тривалою та складною на відміну від оперативних процедур документування подорожуючих у разі втрати закордонних паспортів.

Крім того, очікується, що зменшиться час проходження прикордонного контролю кожного громадянина, оскільки інформація із закордонних паспортів зчитується спеціальними приладами

Заплановане відтермінування нового порядку до 1 вересня цього року надасть можливість подорожуючим у разі потреби завчасно оформити закордонні паспорти.

Громадяни України, які проживають на території Білорусі і не планують найближчим часом відвідання України, можуть оформити закордонні паспорти у посольстві України в Мінську або консульстві України в Бресті.

Водночас громадянам України, які після 1 вересня 2020 року перебуватимуть на території Білорусі без закордонних паспортів, не потрібно хвилюватися – при їх поверненні в Україну Державна прикордонна служба безперешкодно пропускатиме за внутрішніми паспортами.

Для громадян України – жителів прикордонних районів України залишається чинним режим поїздок до Білорусі за внутрішніми паспортами та свідоцтвами про народження (для осіб віком до 18 років).

Заплановані зміни режиму поїздок не стосуються громадян Білорусі.

Источник

Новости Украины