За і проти — у Путивлі збирали підписи щодо підпорядкування церкви Миколи Козацького

За інформацією: Суспільне Суми.

Суспільне Суми

У Путивлі на Сумщині частина вірян хоче переходу церкви Миколи Козацького у підпорядкування Православної церкви України, а частина – проти цього. Нині храм підпорядковується УПЦ Московського патріархату. Збір підписів щодо переходу до ПЦУ мав відбутися у неділю, 7 травня. За кілька днів до цього з храму зникли дзвони.

7 травня о 14:00 в храмі Миколи Козацького мав відбутися збір підписів за те, щоб парафія перейшла до Православної церкви України. Анонсував збір священник отець Назарій. Але цього не відбулося.

Двома годинами раніше на подвір’ї церкви зібрались прихильники і духовенство УПЦ Московського патріархату. Прихильники УПЦ влаштували свій збір підписів – за те, щоб релігійна громада підпорядковувалася, як і раніше, Українській Православній церкві Московського патріархату.

Суспільне Суми

"Понад 300 голосів за церкву, яку очолює предстоятель блаженніший митрополит Онуфрій", — сказав митрополит Конотопський і Глухівський Роман.

Люди, які прийшли на подвір’я храму, їх підтримали. "Люди зібрались, щоб ще раз засвідчити свою вірність Українській православній церкві", — сказала прихожанка УПЦ Ніна.

"Ми відстоюємо свої взгляди. Такі стереотипи, як "ви купляєте свічку в цьому храмі, значить, ви купляєте кулю проти українців", ну це ж глупо так порівнювати свічку і кулю", — вважає прихожанка УПЦ Наталя.

Суспільне Суми

Віряни ж, що підтримують перехід церкви до ПЦУ стояли осторонь. На територію храму вони цього дня не потрапили. "Мені неприємно приходити і молиться. Я хочу сказати, що, як почалася війна, то не місце церкви ворожої держави у нашій країні. Чия це буде церква – хай вирішує громада", — вважає вірянин ПЦУ Віктор.

"Я презираю московський патріархат – все, що я можу сказати. Геть московських попів! Все!", — сказав вірянин ПЦУ Іван.

Священник Православної церкви України Отець Назарій сказав – віряни, що підтримують ПЦУ, не мають приміщення, де молитися. Тому у релігійні свята збираються біля місцевої адміністрації – просто неба. "Коли ти приходиш до храму, ти приходиш помолитися і відкритися Богу. А коли ти приходиш сюди – храм закритий. На воротах висить колодка, людей не пускають до храму", — розповів отець Назарій.

Отець Назарій. Фото: Суспільне Суми

За словами Назарія, всі церкви Путивля підпорядковуються Московському патріархату. "Сьогодні ми напишемо звернення до міського голови, щоб все-таки винесли на сесію, щоб цей храм передали Православній церкві України. Бо це несправедливо, коли в одному місті знаходяться всі храми під Московським патріархатом", — вважає чоловік.

Після того, як збори прихильників УПЦ МП закінчились, ворота церковної огорожі закрили.

Суспільне Суми

За кілька днів до дати збору підписів місцеві мешканці помітили: з церкви Миколи Козацького зникли дзвони.

За словами настоятельки Молченського монастиря Феодосії дзвони зняли – нині вони у монастирі. "Років 10 назад ми в монастир за кошти монастиря купили дзвони. Не було коштів, щоб купити ще один комплект сюди. Тому ми два дзвони свої тимчасово розмістили тут. Але оскільки, по-перше, свято, по-друге, в нас кожен день богослужіння, на неповному комплекті не получається звучання. І ми прийняли рішення їх тимчасово забрати", — розповіла настоятелька.

Суспільне Суми

Повертати ж дзвони назад не планують: "Вони будуть у монастирі. Тут будемо купувати інші, коли зберемо гроші", — сказала Феодосія.

Кошти, за словами настоятельки, збиратимуть із прихожан. Коли ж на дзвіниці храму Миколи Козацького залунають нові дзвони – невідомо.

Читати ще

Читати ще У Путивлі на Сумщині священник ПЦУ освячує вербу біля адміністрації, бо не має приміщення для богослужінь

Новости Украины