За підтримки першої леді українським медзакладам передано десять інкубаторів для виходжування новонароджених

Важливе обладнання отримали й лікарі КНП «Обласний перинатальний центр» Запорізької обласної ради.

Обладнання передано в межах проєкту першої леді України Олени Зеленської та за підтримки Міністерства охорони здоров’я.

-Від 700 грамів – стільки важить малюк, народжений передчасно. Його небезпечно навіть брати на руки, бо в нього може зупинитися серце. За даними ВООЗ, недоношеними в Україні народжувалися 9% дітей. Але після повномасштабного російського вторгнення таких стало майже вдвічі більше – результат щоденного, щохвилинного стресу, у якому змушені жити мами», – цитує Олену Зеленську сайт Офісу Президента.

Як прокоментував головний лікар Запорізького обласного перинатального центру Олександр Кирилюк, збільшення кількості передчасних пологів констатують і запорізькі лікарі. З 24 лютого через відділ реанімації та інтенсивної терапії новонароджених пройшли 66 маленьких пацієнтів, 70% з них народилися передчасно. Вага найменшого новонародженого становила лише 700 грамів. Сучасне обладнання значно підвищує можливості лікарів й допомагає виходжувати немовлят з маленькою вагою.

— Коли народилася така дитинка, її одразу переміщують до такого кувеза, який зберігає необхідну температуру, рівень вологи, має порти для підключення необхідного медичного обладнання, тобто мінімізує фізичне втручання. Перевага нового інкубатора в тому, що він транспортний. Для нашого центру це дуже важливе придбання, — підкреслив Олександр Кирилюк.

Він також додав, що наразі потреби закладу у такому обладнанні забезпечені повністю.

Загалом медзакладам у Харківській, Запорізькій, Дніпропетровській, Миколаївській та Сумській областях за підтримки першої леді передано десять таких апаратів.

Проєкт із забезпечення медзакладів необхідним обладнанням триває.

За матеріалами з сайту Офісу Президента

Відділ комунікацій Запорізької обласної ради

 

Источник

Новости Украины