Законопроєкт про мобілізацію. Чи будуть обмеження для ухилянтів та які правки відхилив Комітет

Законопроект о мобилизации. Будут ли ограничения для уклонистов и какие правки отклонил Комитет

Комітет ВРУ відхилив із законопроєкту про мобілізацію норму про блокування рахунків ухилянтів. Натомість норма щодо обмежень керування транспортним засобом була залишена.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на народного депутата, члена Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Олександра Федієнка в ефірі телемарафону.

Блокування рахунків не підтримали, а заборона на керування авто залишиться?

"Комітет відхилив всі дискримінаційні норми, які були, до речі. А була залишена норма суто щодо обмежень керування транспортним засобом. Підкреслю — обмеження керування транспортним засобом", — заявив Федієнко.

На уточнення які саме дискримінаційні правки були відхилені він сказав, що це стосується обмежень користуватися банківськими картками, бо це "призвело паніку, коли люди почали знімати з банківських рахунків готівку".

"Тобто я хочу наголосити, що закон вибудовується з точки зору норм права як рамковий механізм, а механізм виконання — це вже підзаконні документи. Тобто ми повинні були залишити норми щодо обмеження керування, якщо це є ухилянт. І якщо визнано ТЦК, що він є ухилянтом. Далі думаю буде якийсь там сумісний реєстр з Нацполом, де, наприклад, буде внесено, що ця людина ухилянт. Як зараз, до речі, це і є. Або в розшуку. Знову ж таки як зараз це і є", — пояснив нардеп.

Він зауважив, що навіть зараз ТЦК може визначати ухилянтом особу згідно з діючим законодавством. А щодо обмеження прав якихось, то дійсно було передбачено в цьому законі, що суд визначає відповідні обмеження. Але вони були скасовані Комітетом.

"І обмежується права керування, якщо, наприклад поліцейський зупиняє транспортний засіб, перевіряє посвідчення водія, то звісно у своєму реєстрі він буде дивитися чи це ухилянт. І поліцейський згідно з адміністративним кодексом має виконати свої повноваження….Я так розумію, що це поліцією буде розроблений відповідний підзаконний документ", — каже Федієнко.

Але, за його словами "станом на вчора" була підтримана Комітетом правка, яка скасовує механізми, які закладені саме в цьому законі про мобілізацію.

"Питання в тому, що ця норма стосувалася саме діючого адміністративного кодексу і була пропозиція перенести саме механізм виконання цієї норми щодо обмеження в закон про адміністративні правопорушення. І зараз цим Комітет і займається", — додав нардеп.

Коли комітет ВРУ збереться знову?

При цьому Федієнко підтвердив, що засідання Комітету ВРУ було перенесено.

"(Засідання — ред.) було перенесено. З 11-ї години на трошки пізніший час", — сказав член Комітету.

При цьому він не виключив, що засідання все ж можуть провести й сьогодні.

"Комітет працює без вихідних. Комітет не закривав своїх засідань як почав працювати по цьому законопроєкту. Тобто ми можемо зібратися 24/7", — підсумував Федієнко.

 

Джерело

Новости Украины